Вівторок , 19.03.2024

У Міністерстві культури розповіли, яка доля чекає Почаївську лавру

Почаївська лавра може змінити свою приналежність, але тільки внаслідок «еволюційного процесу», а не примусу, заявив директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

За словами Юраша, питання подальшої долі Почаївської лаври має розглядатись у ширшому контексті системи церковно-державних відносин в Україні, повідомляє Радіо Свобода.

«В нас кожна релігійна організація є самостійною юридичною особою, яка буде самостійно вирішувати долю і, по-перше, своєї підпорядкованості, і в тому числі майна. Це, мабуть, одна з найбільших маніпуляцій, які зараз дуже часто запускаються, і вже кілька років до цього готувалася Московська патріархія, яка намагалася в той чи інший статутний спосіб, але не законодавчий в рамках українського поля, зробити таку модель і реалізовувати її на практиці, яка передбачає, що всі храмові комплекси, приміщення мають бути закріплені за церквою, а не за певною релігійною організацією», – сказав він.

Рішення Міністерства юстиції про скасування права релігійної організації Московського патріархату на користування комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської лаври, за словами чиновника, підтверджує те, що держава лишається власником цього комплексу.

Але при цьому релігійна організація Московського патріархату буде користуватись спорудами монастиря принаймні до собору, на якому має бути створена помісна церква, і утворення помісної церкви.

Також, додає Юраш, роботу церков повинен регулювати законопроект №4128. За словами авторів цього документу, він має унормувати процедуру, за якою релігійна громада може змінити свою приналежність.

Однак представник Мінкульту підкреслює, що Почаївська лавра може приєднатися до помісної церкви добровільно.

Нагадаємо, у УПЦ МП заявили, що і далі користуватимуться Почаївською лаврою.