Субота , 20.04.2024

Жителя Тернопільщини 4 роки судили за вбивство, але так і не посадили

У Чортківському районі двічі судили чоловіка, який під час конфлікту штовхнув опонента і той вдарився головою об бруківку.

Перший раз суд дав два роки обмеження волі. Однак, як виявилось, потерпілий помер за місяць після винесення вироку.

Тож батько хлопця звернувся про перегляд вироку за нововиявленими обставинами. Про це йдеться у вироку Чортківського райсуду від 20 грудня 2018 року.

Як пише у ньому, інцидент трапився 4 грудня 2013 року біля бару в селі Дарахів Теребовлянського району. Обвинувачений Віталій Ж. під час конфлікту, отримавши долонею по голові від свого опонента, штовхнув останнього в груди.

Той впав зі сходів, вдарився головою об бруківку та отримав важку черепно-мозкову травму. За це Віталію Ж. 27 серпня 2014 суд присудив два роки обмеження волі, визнавши його винуватим за ч.2 ст.128 КК “Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження”.

На час винесення вироку потерпілий був у лікарні в Львові. Однак 4 вересня 2014 року він помер. Причина смерті пов’язана із травмою, яку отримав в грудні 2013 року.

Тож батько потерпілого відразу почав звертатись до суду із заявою про скасування вироку та перегляд справи за нововиявленими обставинами. Мовляв, обвинуваченого треба судити за ст. 119 КК “Вбивство через необережність”.

Однак суд не відразу задовольнив заяву батька. Справу вдруге почали слухати аж в лютому 2017 року, а крапку в цій історії суд поставив у грудні 2018 року.

Зокрема, суд скасував вирок від 2014 року та постановив новий, яким визнав обвинуваченого винуватим у вбивстві з необережності, присудив три роки обмеження волі та звільнив його від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

Ольга КРАВЕЦЬ