П’ятниця , 19.04.2024

Затяжний конфлікт у школі Почаєва: звільнена директорка хоче відсудити півмільйона гривень (ВІДЕО)

Пікети, бойкоти, судові процеси – навчальний заклад на Тернопільщині лихоманить уже рік.

Затяжна війна батьків з директоркою єдиної в Почаєві школи закінчилася її звільненням, але жінка вважає, що її позбавили посади безпідставно. В суді вона вимагає поновлення на роботі і півмільйонної компенсації, а батьки школярів тепер, як на роботу, їздять пікетувати райсуд, ідеться в сюжеті ТСН.

За великими плакатами подекуди не видно мам – вони перед кожним засіданням виписують чергову колективну неприязнь до колишнього директора, щоб суддя побачила їхнє ставлення до позивачки. “До дітей казала: ви дурні діти дурних батьків. Казала батькам: ви тут ніхто, хто ви такі, що ви прийшли вирішувати”, – обурена Іванна Петрук. Сім років директорського свавілля, кажуть мами, і доведення школи ледве не до  руйнації — тривалий капремонт в одному з старих корпусів закінчився початком нового ремонту, бо стало ще гірше, ніж було. “Були перераховані кошти, і куди ділися ці кошти? Настільки зруйнована школа! Весь шкільний двір був закладений лісом — балки, вони мали бути на новому даху. Під новим дахом один балок новий ми найшли. Питання: де подівся ліс? Нема, балки пропали”, – каже мама учня Дарія Карданюк.

Пікети, бойкоти, судові процеси – єдину школу Почаєва на Тернопільщині лихоманить уже рік. Затяжна війна батьків з директоркою закінчилася її звільненням. Жінка вважає, що її позбавили посади безпідставно, і у суді вимагає поновлення на роботі і півмільйонної компенсації. Батьки як на роботу їздять пікетувати райсуд.

Відео знімали самі батьки — їхня чергова інспекція ремонту школи, який тягнувся понад пів року. Діти у той час тулилися у дві зміни в іншому корпусі, старшокласники сиділи за партами першачків. Зашкал батьківського обурення спровокував активну фазу їхньої боротьби – люди зібрали 400 підписів проти директора, поскаржилися у міськраду, ініціювали створення комісії, яка виявила численні порушення у роботі керівника закладу. Директорці винесли догану, а пізніше звільнили. “Перше – ставлення до учнів, ставлення до батьків, ну, і відповідно, коли виділяєш кошти на ремонт школи, а ремонт школи не продовжується”, – розповів міський голова Почаєва Василь Бойко.

Тепер уже колишня директорка школи вимагає справедливості через суд, щоправда сама на засідання не з’являється – її позицію відстоюють адвокати через відеозв’язок. На коментар журналістам не погоджується, і лише телефоном  пояснює, що звільнена незаконно. “Я абсолютно проти тої догани, тому що за сім років я мала дванадцять похвальних грамот. В мене ніколи не було ніяких зауважень, попереджень. Тому я вважаю, що ця догана фіктивна і сфабрикована. Використали батьків, щоб звільнити з посади для когось”, – переконана Варвара Кухаревич.

Однак суддя позов про незаконність догани вирішує не задовольняти – батьки радіють першій перемозі, але попереду ще суди про поновлення на посаді і вимогу компенсації від міськради у розмірі аж пів мільйона гривень. “Ми шоковані були зверненням про компенсацію. Враховуючи, що це державний бюджет, і ми не маємо можливості нічого заплатити”, – зізнався Бойко. Чиновники ошелешені, бо не мають у бюджеті такої суми, і що робитимуть, якщо позов директорки суд задовольнить, поки що не знають.