Четвер , 28.03.2024

З кожним роком все менше здорового глузду у йорданських купаннях

Ще років 15 тому у крижану ополонку на Водохреща пірнали поодинокі сміливці.

Потім цим почали хизуватися політики заради свого піару, далі до них долучилися спортсмени, артисти. І знову ж таки – заради піару.

А далі естафету підхопили пересічні громадяни і тепер йорданські купання у крижаній воді набули масового характеру.

Однак, одне діло коли людина готується до цього дійства і занурюється у воду, дотримуючись елементарних правил безпеки. І зовсім інша справа, коли людина кидається в ополонку тільки заради красивих фото та відео для публікації у соціальних мережах. Та часом ще й робить це у нетверезому стані.

Ось реальний приклад з життя. Невеличке озерце на Тернопільщині. Вранці туди приходять священик з парафіянами, приїздить швидка медична допомога з рятувальниками ДСНС. Відбувається процес освячення води.

Опісля цього відчайдухи пірнають у крижану ополонку. Одні йдуть, інші приходять. Так триває дві-три години. Потім медики швидкої та рятувальники покидають водойму. Але свято продовжується…

Після обіду приїздить на озерце чоловік, який за півдня встиг прийняти на груди добру дозу алкоголю. Нетверезий відчайдух роздягається, з розгону стрибає головою вниз. Спочатку на березі лунають оплески захопленої публіки, потім через кілька секунд хто кричить “ой!”, потім герой все ж таки виринає на поверхню. Виходить на берег, йому подають в руки рушник, але він бере в зуби цигарку.

Алкогольна анестезія від холоду діє. Впродовж наступних 10-15 хвилин чоловік в одних тільки трусах ходить вздовж берега, курить, фотографується і лише потім одягається.

До кінця дня та впродовж вечора таких нетверезих, але вкрай сміливих моржувальників більше десятка.

Ще одна категорія охочих пірнати в крижаній ополонці – підлітки 13-15 років. Діти дивляться, що роблять дорослі, і собі лізуть у воду заради красивих фото для публікації у соціальних мережах.

Як можливий наслідок таких бездумних купань – сезонні простудні захворювання. Але з часом можуть бути і гірші варіанти – простуджені нирки та захворювання сечостатевої системи.  А потім тривалі походи по лікарях…

Ось свіженькі дані статистики – на 100 померлих в Україні припадає лише 58 новонароджених.

Причин такого демографічного занепаду багато. Одна з них полягає у тому, що зараз почастішали випадки, коли молоді сім’ї не можуть мати дітей через безплідність одного із членів подружжя.

Та якщо українці і надалі будуть так масово пірнати у крижану воду, демографічна ситуація точно не покращиться…

Андрій КОРНІЄНКО