Четвер , 28.03.2024

Кабана, який потрапив у пастку браконьєрів на Тернопільщині, з`їли звірі

Пастки на звірів в лісах Тернополя ставлять не часто, це більше поширено у віддалених селах, — каже директор ГО “Протидія корупції та моніторинг екології “Скеля” Андрій Об’ єщик. За його словами, впіймати порушників не так вже й складно, було б бажання.

Нагадаємо, нещодавно у пастку браконьєрів потрапив тренер бігового клубу «Тернопіль» Олександр Гром’як. Хлопець зачепився і впав. Схожі ситуації траплялись з іншими бігунами, які тренуються на пересічній місцевості.
Ставити пастки на тварин незаконно, втім, це досі практикують у селах Тернопільщини. Таким способом ловлять дрібних та великих звірів каже Андрій Об’єщик.

— Якщо пастка на більшу тварину, скажімо, козу, то потрапити в неї та травмуватись може і людина, — розказує Добі Андрій Об’єщик. — В менші часто  потрапляють собаки, в тому числі і мисливські. Тому деяких собак з раннього віку вчать, як поводитись в такому разі. Якщо вони потрапляють у сильце, то не смикаються, а сидять на місці і скавулять, мисливець йде на цей звук і звільняє тварину.

За словами Андрія Об’єщика, пастки частіше ставлять у посадках. Випадок з тернопільським бігуном трапився в посадці, неподалік села Почапинці. Активіст говорить, що цим явищем борються і члени організації, і небайдужі, і самі мисливці. Пастки на тварин ставлять, попри заборону, адже це простіше, ніж застосовувати вогнепальну зброю, втім, це жорстокий метод полювання.

Андрій Об’єщик пригадує, що в його селі знайшли кістки, які залишились від кабана. Тварина потрапила в пастку браконьєрів, намагався звільнитись, але там його загризли звірі.