Четвер , 18.04.2024

Нещасний випадок на будівництві багатоквартирного житлового будинку у Тернополі: розслідування завершили

Управління Держпраці у Тернопільській області завершило спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком.

Нещастя сталося 20 жовтня 2018 року на будівельному майданчику у Тернополі у ПП «Інвест-Родина» з електрозварником ручного зварювання, 1971 року народження.

Згідно із висновком Тернопільського обласного бюро судово-медичної експертизи, смерть потерпілого настала від масивної поєднаної травми голови та грудей з численними переломами ребер, відривом серця та ушкодженнями головного мозку. При експертизі взірців крові та сечі виявлено етиловий алкоголь у кількості: у крові – 3.04 ‰, у сечі – 3.88 ‰.

Нещасний випадок стався на будівництві багатоквартирного житлового будинку у м. Тернополі. Потерпілий впав на плоску покрівлю приміщення громадського призначення на рівень 3-го поверху будинку. Смерть настала від численних травм.

Комісія з розслідування виявила організаційні та психофізіологічні причини нещасного випадку. Організаційні – невиконання посадових обов’язків (низький рівень контролю за дотриманням працівниками трудової дисципліни та порушення трудової дисципліни, зокрема, правил внутрішнього розпорядку, перебування працівника на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння).

Розглянувши матеріали розслідування нещасного випадку, комісія визнала нещасний випадок пов’язаним із виробництвом. Посадовим особам підприємства доручено здійснити заходи щодо усунення причин нещасного випадку. Члени комісії мали зустріч із сім’єю потерпілого та роз’яснили права щодо розв’язання соціальних проблем, які виникли внаслідок нещасного випадку.

*** Під час перевірки дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці виявлено, що на підприємстві несвоєчасно проводяться періодичні медичні огляди працівників; на будівельному майданчику багатоквартирного житлового будинку небезпечні зони не позначені знаками безпеки та попереджувальними написами; робочі місця і проходи до них розташовані на висоті більше ніж 1,3 м і на відстані менше ніж 2, 0 м від м від межі перепаду по висоті не огороджені захисними огородженнями; допускаються працівники до виконання робіт на висоті без огородження робочих місць, у ліфтовій шахті на кожному поверсі не змонтовані захисні настили.