П’ятниця , 29.03.2024

Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України

Вселенський Патріарх Варфоломій сьогодні, 5 січня, підписав Томос про автокефалію об’єднаної Православної Церкви України.

Церемонія підписання відбулася у патріаршому храмі Святого Георгія. Цій історичній події передувало богослужіння, яке провели священнослужителі Вселенського Патріархату разом з духовенством Православної Церкви України.

На молебні також був присутній Президент Петро Порошенко, голова ВРУ Андрій Парубій, представники уряду, повідомляє РІСУ.

Богослужіння тривало 20 хвилин. Після чого Патріарх Варфоломій, Митрополит Епіфаній та Президент України вийшли з храму. Згодом вони повернулися. Патріарх Варфоломій та Предстоятель Епіфаній промовили молитву, після якої очільник Вселенської Патріархії скріпив документ про незалежність Української Церкви своїм підписом.

Підписання Томосу відбулося посередині храму Святого Георгія о 12 40 за київським часом. Дія цього документу вступила в дію з моменту його підписання.

Завтра, 6 січня, о 8.30 розпочнеться вручення Томосу та Божественна Літургія, яку спільно відправлятимуть Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Епіфаній. Богослужіння відбудеться у Патріаршому храмі Святого Георгія.

Українська церква стане 15-ою Помісною Православною Церквою.