Середа , 24.04.2024

Західні партнери щиро хочуть, щоб Україна стала сильнішою після цих виборів, – Гриценко

Західні партнери щиро хочуть, щоб Україна стала сильнішою після цих виборів. Але вони хочуть, щоб ми самі намагалися вирішити свої проблеми.

Про це під час нещодавнього перебування на Тернопільщині заявив кандидат на посаду Президента України, лідер політичної партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко.

«Що на заході думають про теперішню Україну? – зауважив кандидат в президенти. – Усвідомлюють, що вибір зробить сама Україна. Всі чітко бачать, що ми – не Росія. У нас про результат майбутніх виборів зараз не скаже ніхто. І це добре. Тобто країна має шанс сказати своє слово. Це перше, що визнають.

Друге. Зарубіжні партнери щиро хочуть, щоб Україна стала сильнішою після цих виборів, щоб не було популізму, якогось екстремізму, щоб новообрана команда була легітимно визнаною. Щоб не було потрясінь з якимись махінаціями виборів чи з черговим майданом на захист результату або ще чогось. Вони хочуть, щоб це було швидко, спокійно, переконливо.

Третє. На заході прагнуть, щоби нова українська влада дотримувалася слова. Щоби не погоджувалася з чим завгодно, підписувала що завгодно, а потім порушувала обіцянки. Це їх дістало.

Четверте. Хочуть, щоб Україна усвідомила, що вона сама повинна вирішувати свої проблеми найперше, і лише потім можуть допомогти зарубіжні партнери. Вони не хочуть і не будуть вирішувати за нас наші проблеми. У них є багато своїх. Тому вони хотіли б, щоб українська влада була відповідальною.

І якщо українська влада просить про солідарну підтримку щодо санкцій не торгувати, то вони просять, щоб українська влада сама не торгувала з тією країною. А тільки потім вона має право просити. А коли в Україні президенти, депутати, мери чи хто завгодно мають якийсь бізнес в Росії, то солідарно забороняти іноземцям – це не вкладається.

Якщо Україна каже, що в листопаді були фейкові вибори на території ОРДЛО і вимагає санкцій, то західні політики кажуть: «Ви самі спочатку санкції застосуйте, а потім ми». Виходить, навпаки. А це фальш, яку не сприймають.

Якщо ми просимо зброю, то вони хочуть бачити, що Україна використала свої можливості з Укроборонпрому і закуповує те, що треба на фронті, а не те, що треба комусь на якійсь ленінській кузні. Оце дуже важливо – відкритість, прогнозованість і відповідальність за свою країну.

І ще був би нещирим, якби не сказав, що прізвище Зеленський у Європі сприймають напівжартома. Тобто вони не розуміють, як людина, яка не артикулює питаннями ні внутрішньої, ні зовнішньої політики, яка не висловлюється чітко і зрозуміло щодо Росії і агресії, як вона може бути на найвищих рейтингах і що буде з країною. Вони не знають. І я не знаю».