Четвер , 28.03.2024

Колекціонер зброї, знайденої за допомогою металошукача, потрапив на лаву підсудних

Два роки умовно отримав житель Монастириського району за незаконне поводження зі зброєю.

Чоловік з 2014 року колекціонував вогнепальну зброю часів війни, запчастини та механізми, які знаходив за допомогою металошукача.

Про це йдеться у вироку Монастириського райсуду від 14 лютого 2019 року. Фігурант справи, як випливає із її матеріалів, уродженець села Вістря Монастириського району  Юрій Г.

Шукав він “небезпечні скарби” з 2014 року у лісах Монастирищини, в приміщенні нежилих домогосподарств.

Загалом він знайшов та привласнив знайдені нарізну вогнепальну зброю – гвинтівку системи Манліхер кал. 8 мм, нарізну вогнепальну зброю – карабін системи Манліхер кал. 8 мм, вибухову речовину – двохосновний бездимний порох на основі нітроцелюлози, нітрогліцерину та дифеніламіну як стабілізатора загальною вагою 406,05 грамів, вибухову речовину на основі тротилу загальною вагою 748,4354 грамів, оборонну осколкову гранату дистанційної дії О-23 із запалом системи Роллана, придатні до вибуху вибухові пристрої – електродетонатор ЕДП-р та уніфікований запал ручних гранат, модернізований УЗРГМ.

А також – патрони в кількості 30 штук, які є боєприпасами до вогнепальної зброї, 14 з яких є придатними для стрільби військовими патронами калібру 7,62 мм, зразка 1908 року із кулею спеціального призначення – бронебійно-запалювальною, промислового виробництва до нарізної вогнепальної зброї центрального бою, виробництва колишнього СРСР, а саме штатним патроном до гвинтівки системи Мосіна зразка 1891/30 років, та 16 з яких є придатними для стрільби 8 мм (7,92 мм) патронами Маузера зразка 1904 року виробництва Німеччини.

Усе вище згадане, а також самостійно зібрану весною 2018 року із знайдених частин та механізмів нарізну вогнепальну зброю – придатний для стрільби карабін системи Маузера (98К) кал. 7,92 мм, зберігав вдома на горищі та в приміщенні господарської будівлі за місцем свого проживання.

Такі дії жителя монастириського району орган досудового розслідування кваліфікував за ч. 1 ст. 263 КК України як носіння, зберігання, придбання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин та вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу.

Надалі “колекціонер” пішов на угоду з прокуратурою. 15 лютого суд її затвердив. Він визнав обвинуваченого винуватим у злочині за ч.1 ст. 263 КК та присудив узгоджене сторонами покарання – три роки тюрми, від відбування яких на підставі ст. 75 КК звільняють, встановивши два роки іспитового строку.

Майже усю “колекцію” чоловіка суд сказав знищити. Лишень уламки запалу системи Роллана, які знаходяться в НДЕКЦ, присудив  передати Тернопільському НДЕКЦ МВС України. Також обвинувачений має сплатити майже 13 тисяч гривень за проведені у справі експертизи.

Ольга КРАВЕЦЬ