Вівторок , 16.04.2024

Нам потрібна професійна контрактна армія. Примусових призовів не буде, – Гриценко

Відмінити обов’язковий призов і створити професійну контрактну армію пропонує кандидат на посаду Президента України Анатолій Гриценко.

Про своє бачення щодо реформування армії лідер політичної партії “Громадянська позиція” висловився під час свого нещодавнього перебування у Тернополі.

– Не буде примусового призову, я його скасую. Натомість буде добровільна професійна контрактна армія. І більше не будуть хлопців виловлювати по дискотеках, зупинках і на парах у вузах, – запевнив Анатолій Гриценко.

На його переконання, користі з таких виловлених призовників небагато, тому сильна армія повинна базуватися на добровільній основі.

Вирішення питання оборони країни Анатолій Гриценко вбачає на основі трьох складових.

Перша – це армія, яка будується на професійній контрактній основі. Добровільно, без примусового призову.
Друга – резерв постійної готовності. Підготовлені люди ведуть цивільний спосіб життя, ходять щодня на роботу, але в разі необхідності по заклику вони поповнюють лави армії і стають на захист батьківщини.

– Ми створили законодавчі й нормативні основи для такого резерву ще у 2006 році. Актуалізуємо і реалізуємо їх з приходом моєї команди, – зазначив Анатолій Гриценко.

І третя складова – система територіальної оборони. Кожен населений пункт повинен мати свій загін територіальної оборони: село – взвод, район – батальйон, і т. д.

На думку політика, для розгортання системи територіальної оборони зараз є сприятливі умови. Оскільки є сотні тисяч людей, які отримали не лише базову підготовку, але й бойовий досвід.

– Це будуть патріоти, які не хочуть служити в армії чи Нацгвардіі постійно, але готові захищати свою родину і батьківщину, – підсумував Анатолій Гриценко.

За словами політика, така система побудови армії успішно практикується у Швеції та Фінляндії. Та дозволяє цим країнам у разі небезпеки збільшити чисельність свого війська у 10-12 разів.