П’ятниця , 19.04.2024

Ціни на проїзд по Україні: найдорожчий електротранспорт – у Києві та Харкові, маршрутки – у Дніпрі, Києві, Львові та Одесі

У 2018 році подорожчання цін на проїзд у громадському транспорті торкнулося багатьох українських міст. Одним з перших міст, де було збільшено ціну на проїзд був Тернопіль.

Спочатку в городян це викликало шок. Навіть відбулись стихійні мітинги. Міська влада оперативно відреагували на здорожчення проїзду громадського транспорту  і «дала по руках» перевізникам. Зменшила тариф в двічі.

А кияни досі відходять від шоку після рішення столичної влади підняти вартість перевезень одразу вдвічі – з 4 до 8 гривень. Але й це ще не все, вже з 2019 року в низці українських міст оголосили про нове підвищення цін на проїзд у наземному й підземному транспорті. Ми склали рейтинг найбільш «дорожчих», за вартістю проїзду у громадському транспорті, міст України.

  1. м. Дніпро

У маршрутках Дніпра підвищені ціни на проїзд з 8 до 12 грн. Відповідний проект рішення з’явився на сайті міськради Дніпра (22.12.2018). Згідно з проектом, тариф на автобусних маршрутах загального користування може збільшитися до 8 гривень. У маршрутках №77 та №141 ціна проїзду складе 11 гривень, а на маршруті №90 – 12 гривень.

 

  1. м. Київ

Від 14 липня 2018 року разова поїздка в метро, тролейбусі, трамваї, комунальному автобусі, на фунікулері та в міській електричці коштує 8 грн. У мерії Києва запевняють, що такі ціни залишаться актуальними виключно для киян-власників «Карти киянина». Для інших ціни знову збільшать.

  1. м. Харків

8 гривень за поїздку в метро, 6 гривень – в трамваях і тролейбусах. Виконком Харківської міськради 6 лютого 2019 року встановив нові тарифи на проїзд в електротранспорті. До 8 гривень збільшилася вартість проїзду у маршрутках.

  1. м. Кривий Ріг

У Кривому Розі міськрада ще в січні вирішила підвищити вартість проїзду в міських маршрутних таксі з 6 до 8 гривень. Таке рішення прийняли на користь перевізників, які скаржилися на здорожчання пального, запчастин тощо.

  1. м. Львів

Виконавчий комітет Львівської міської ради встановив новий тариф на проїзд у маршрутках. Вже із початку лютого львів’яни платять за проїзд не 5, а 7 гривень. Відповідне рішення прийняли 25 січня. Також у Львові планують завершити проект електронного квитка.

  1. м. Одеса

Проїзд в електричному транспорті Одеси з 1 грудня 2018 року становить 5 гривень за одну поїздку, а з 15 січня 2019 року проїзд в маршрутних таксі Одеси подорожчав на 40% – з п’яти до семи гривень. Міська влада пояснила це «економічною необхідністю», обумовленою суттєвим зростанням в Україні вартості пального.

У решті обласних центрів та великих містах України вартість проїзду у електротранспорті коливається на рівні 5-6 гривень. В автобусах та маршрутках – 5-7 гривень.

Окремо про Тернопіль 

З 20 грудня у громадському транспорті Тернополя встановлено дворівневу систему оплати за проїзд:

– при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним електронним квитком вартість проїзду у тролейбусах становить 5 грн, а при розрахунку готівкою або банківською карткою – 6 грн.

– при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком вартість проїзду у маршрутках становить 6 грн, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.

Також введення електронного квитка дозволила зберегти безкоштовний проїзд у комунальному транспорті усіх пільгових категорій пасажирів без обмежень. Згідно статистики оператора «Файної карти», на сьогодні більше 97% тих, хто користується громадським транспортом Тернополя, мають або «карту тернополянина», або неперсоніфікований проїзний «електронний квиток».

Петро КОСТЕЛЬНИЙ