Вівторок , 23.04.2024

Гриценко у Тернополі розповів про основні пріоритети на посаді президента

Справедливий суд, енергетична реформа та реформа силового блоку, боротьба з корупцією та вирішення проблеми депрофесіоналізації – такі п’ять пріоритетів на посту президента бачить Анатолій Гриценко.

Про це він сказав на прес-конференції під час свого нещодавнього перебування у Тернополі.

«Якщо визначити ключові пріоритети, то перший та ключовий – це справедливий суд, який захищає кожну людину, її права, свободу та власність. Суд буде захищати права, свободи та власність кожної людини на основі закону. Я це гарантую. Ми це зробимо», – сказав кандидат у президенти.

Другий пріоритет, наголосив Анатолій Гриценко, – енергетика, енергозбереження, енергоефективність, щоб Україна не залежала від зовнішніх поставок газу, де у першу чергу мова про російський газ.

«У нас достатньо своїх ресурсів. У 2011 році я виклав базові підходи, як зробити так, щоб ми спирались на власні ресурси. Не закуповували дорогий російський газ, щоб не було зовнішньої залежності. Щоб впроваджували енергоефективність, і на товари, які виробляємо, витрачалось в 3-4 рази менше енергії. Це був би європейський рівень, вихід на інші ринки», – вважає Гриценко.

Третій пріоритет для Гриценка – реформа силового блоку. Кандидат у президенти підкреслив, що в Україні існує багато силових структур, але їх переважна більшість зорієнтована і функціями, і забезпеченням, і системою підготовки на захист влади від народу. Лідер «Громадянської позиції» зазначив, що переорієнтує силові структури на захист країни від зовнішнього ворога, а не президента та офісів олігархів.

Наступним своїм пріоритетом кандидат назвав депрофесіоналізацію, яка панує на всіх рівнях в країні та відтік кадрів за кордон.

“У нас сьогодні важко знайти міністра, який підготовлений до роботи в уряді, важко знайти депутата, який міг би не тільки тиснути на кнопки, але й готувати якісні законопроекти. Так само важко знайти хорошого слюсаря, сантехніка тощо. Депрофесіналізація панує на всіх рівнях.

Кваліфіковані кадри втікають за кордон і цю проблему теж треба вирішувати. Потрібно створювати кадровий потенціал на всіх рівнях – від робочої професії до міністрів та президентів. Це і комплексна реформи освіти, і стимулювання включення підприємців у систему підготовки», – розповів Гриценко.

Ще одне з ключових питань, як пояснив кандидат, є боротьба з корупцією.

“За підрахунками наших експертів, через корупційні схеми бюджет країни щороку не отримує близько 400 мільярдів гривень. Ці гроші могли б піти на медицину, освіту, на виплату пенсій та зарплат, а вони не йдуть. Тому антикорупційний сектор боротьби для нас теж дуже важливий”. – зазначив Анатолій Гриценко.