П’ятниця , 29.03.2024

Концепція комплексного озеленення Тернополя: лікуються пошкоджені насадження, висаджуються нові

Як повідомляють в управлінні ЖКГ, висадження дерев та кущів у місті відбувається як на нових місцях, так і на місцях раніше видалених зелених насаджень. Тобто відбувається планова заміна та поширення зелених насаджень.

На місці хворих чи постраждалих насаджень, висаджуються нові

За словами комунальників, оскільки дерева у місті більш схильні до уражень хворобами та стресу, а також є велика кількість таких, що досягли вікової межі, впродовж року здійснюється їх обстеження та видалення сухостійних, аварійних і фаутних дерев з метою попередження виникнення аварійних ситуацій.

Процедура видалення зелених насаджень на території міста Тернополя визначена Порядком видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України.

Зрізання зелених насаджень проводиться лише за наявності документу, який посвідчує право на проведення таких робіт. Зокрема, після отримання заяви про необхідність видалення певного дерева чи чагарнику, на місце виїжджає комісія, до складу якої входять представники управління ЖКГ, відділу земельних ресурсів та Державної екологічної інспекції в Тернопільській області, здійснюють обстеження стану зелених насаджень, які пропонуються видалити.

У разі, якщо стан дерев чи інших насаджень становить загрозу для життя і здоров’я мешканців, є потенційно аварійним, то готується відповідний акт обстеження з описом насаджень, а після затвердження його всіма членами комісії – видається ордер на його видалення. Тобто це лише разові акції.

Висадка нових більш стійких порід

Видалення дерев здійснюється впродовж року. На місці зрізаних сухостійних зелених насаджень відбувається висадка дерев тих порід, які є більш стійкими до негативних впливів навколишнього середовища.

Окрім видалення, у міжвегетаційний період (орієнтовно з 15 жовтня до 15 квітня) на території міста здійснюється також санітарне підрізання зелених насаджень з метою попередження аварійних ситуацій чи падіння гілля. Підрізання дерев лише покращує їх живучість влітку.

Нагадаємо, У Тернополі з’явиться ще один парк. Сучасну паркову зону облаштують на межі вулиць Київська – Тарнавського. Тернопільська міська рада підтримала петицію «Облаштування нової паркової зони (вул. Київська – вул. Тарнавського)», а також надала дозвіл управлінню містобудування архітектури та кадастру на замовлення детального плану території мікрорайону № 14, який обмежений вул. Тарнавського, вул. Володимира Великого, вул. М. Липницького та вул. Київська.

Тернопіль – одне з перших міст України, де розроблено фундаментальну методологічну основу його подальшого становлення: «Екологічний паспорт», «Концепцію комплексного озеленення м. Тернополя», «Схему екологічної мережі» та «Схему озеленення міста». Відповідно до «Схеми озеленення міста», в Тернополі заплановано створити більше 10-ти нових територій зелених насаджень загального користування на площі близько 59 га.

За матеріалами ТМР