Середа , 24.04.2024

По 50 тисяч кожному – суд оштрафував організаторів підпільного горілчаного заводу

Штрафи у 51 тис. та рік умовно для організатора – таке покарання отримали  учасники злочинної організованої групи, що займалися незаконним виготовленням алкоголю, шляхом відкриття підпільних цехів.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайсуду від 19 лютого. Як випливає із матеріалів справи, йдеться про трьох раніше не судимих жителів Тернопільської області: уродженця с.Домаморич Тернопільського району Ігоря Т., уродженця с. Теофілівка Тернопільського району Романа Т., уродженця с. Скоморохи Тернопільського району Володимира Б.

Перший з них виконував роль організатора та керівника групи, що діяла з квітня 2017 року. Діяльність групи поліція припинила у травні 2018 року, провівши обшуки та вилучивши знайдену продукцію.

23 січня 2019 року справа пішла до суду, 18 лютого 2019 року усі троє учасників пішли на угоду про визнання винуватості із прокуратурою, а 19 лютого – суд ці угоди затвердив.

Так, відповідно до угоди, суд визнав організатора Ігоря Т. винуватим у вчиненні злочинів за ч. 3 ст. 28 “Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією” ч. 2 ст. 204 КК України “Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів”,  ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204 КК України та та ч. 1 ст. 199 КК України “Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї” і присудив у підсумку – рік умовно ( дав три роки тюрми, від відбування яких звільнив та встановив рік іспитового строку) та 51 тис. штрафу. Двох інших  учасників групи суд визнав винуватими у вчиненні злочинів за ч.3 ст.28 ч.2 ст. 204 КК та ч. 3 ст. 28 ч.1 ст. 204 КК та дав у підсумку по 51 тис. грн штрафу.

Також суд розпорядився застосувати спеціальну конфіскацію та конфіскувати у дохід держави продукцію, матеріали, вилучені в групи: пляшки із спиртосумішшю, етикетки, корки, бочки, картонні ящики та ін. А ще – сказав стягнути в користь державного бюджету з кожного по 5350 грн процесуальних витрат, пов’язаних із проведенням експертиз.

Наразі вирок законної сили не набрав. Подати на нього апеляцію можуть протягом 30 днів з часу проголошення.

Ольга КРАВЕЦЬ