П’ятниця , 29.03.2024

Савченко: Пропонуємо на 10% зменшити податкове навантаження на зарплати українців

Зменшити на 10% податкове навантаження на зарплати українців пропонує команда кандидата на посаду Президента України Анатолія Гриценка.

Про це під час нещодавнього перебування у Тернополі заявив відомий в Україні та світі науковець, фінансист і меценат Олександр Савченко.

“Сьогодні податкове навантаження на зарплати українців становить 41,5%. Єдиний соціальний внесок – 22%, податок на доходи фізичних осіб – 18% і військовий збір – 1,5%. Нам здається, що єдиний соціальний внесок за нас платить роботодавець, але по суті він платить це з грошей, виділених своїх працівникам на зарплату. Ми пропонуємо на 10% зменшити податкове навантаження на зарплату”. – зазначив Олександр Савченко під час зустрічі з тернополянами.

Він додав, що у випадку перемоги Анатолія Гриценка на президентських виборах уже в перший рік роботи його команди буде зменшено сумарне податкове навантаження на зарплати українців до 30%.

“В ідеалі я взагалі б хотів, щоб податки на зарплати українців становили на рівні 10-15%. Але поки що це далека перспектива. Наразі пропонуємо зупинитися на 30%”. – додав фінансист.

Водночас він зауважив, що однією з особливостей українців є не бажання платити в казну держави.

“Українці не люблять платити податки, так склалося уже історично. Але наші дослідження показують, що бідний українець готовий платити в казну держави 10% від своїх прибутків. Українець середнього рівня забезпечення готовий платити 15%”. – зазначив Савченко.

Він також розповів, що свого часу жив у Лондоні, працюючи там на керівній посаді в одному із банків.

“Так ось, в кінці кожного кварталу я отримував листа-подяку від органу місцевого самоврядування. У цьому листі була вказана сума сплачених мною податків та повне розшифрування того, на що мої гроші були потрачені. Тому сьогодні нам потрібно іти людей та спілкуватися з бізнесом на тему податків. Якщо люди будуть бачити куди ідуть їхні гроші, якщо вони будуть знати, що сплачені кошти не розкрадають чиновники, вони будуть платити податки”. – переконаний Олександр Савченко.

Представник команди Анатолія Гриценка також висловив впевненість у тому, що зменшення податкового навантаження на зарплати не призведе до втрат при наповненні бюджету.

“Завдяки зменшенню податкового навантаження частина бізнесу вийде “з тіні”. Це один момент. І другий – ми змусимо платити податки усіх. А то у нас виходить парадоксальна ситуація – у бідній країні податки платять бідні, а багаті їх не платять. Наприклад, єдиний соціальний внесок зараз не сплачується на зарплату у розмірі понад 60 тисяч гривень. Тобто виходить так, що на зарплату бідного українця податкове навантаження становить 41,5%, на зарплату багатого – майже на 20% менше. Ми ж змусимо багатих теж платити податки, так як це зараз роблять бідні”. – зазначив Савченко.

Нагадаємо, раніше кандидат у президенти Анатолій Гриценко представив Олександра Савченка як свого кандидата на посаду глави НБУ у випадку перемоги на президентських виборах.

Читайте також:
Савченко: НБУ хочемо перетворити на мотор розвитку економіки