Четвер , 28.03.2024

Сергій Надал: На шляху реформ важко бути першим, але це шлях у майбутнє

У Тернополі підбивали підсумки децентралізації

Рада регіонального розвитку під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана відбулася у Тернополя. Серед іншого йшлося про здобутки децентралізації, а також про можливості, які вона пропонує громадам.

Тернопіль обрали не випадково, оскільки наше місто стало першим обласним центром, до якого приєдналися ще 8 населених пунктів. Міський голова Тернополя Сергій Надал вказав на позитивні зрушення, які принесла політика децентралізації.

“На прикладі Тернополя ми можемо побачити, що впровадження децентралізації уже дає свої результати, адже надходження до бюджету міста лише за два роки зросли більш, ніж на 700 млн грн. А у порівнянні з 2015 роком у 2,5 рази зросла сума капітальних інвестицій”, – зазначив Сергій Надал.

За структурою економіки Тернопіль наближається до європейських міст, завдяки спільній роботі міської ради та виконкому, що в повній мірі використовують нові можливості, які дала децентралізація.

“У Тернополі розвивається малий та середній бізнес. На сьогодні 40% надходжень до місцевого бюджету – це відрахування малого та середнього бізнесу. За цим показником ми наближаємося до європейських міст, де доля малого та середнього бізнесу у бюджетах складає 50-70%. Тобто всі економічні показники підтверджують, що децентралізація дає користь. Ми на вірному шляху.

Ми використовуємо усі можливості сприяння бізнесу, які надає нам децентралізація. Зокрема міською радою було спрощено процедуру поновлення орендних договорів для сумлінних підприємців. Знижено окремі платежі для підприємців, щоб пожвавити підприємницьку активність. Громада зацікавлена у роботі підприємців, бо це створює робочі місця, дає надходження до бюджету, робить наше місто кращим”, – зауважив Сергій Надал.

Міський голова також наголосив, що реформи ніколи не були простою справою, не виключенням є і децентралізація.

“На шляху реформ завжди важко бути першими. Тернопіль у багатьох сферах від енергетики, до транспорту, соціальної сфери робив ті кроки, на які місцеве самоврядування інших міст не наважувалося. Але такі кроки є проявом відповідальності та господарності. Можна десятиліттями чекати, поки “хтось вирішить твої проблеми” і залишати їх без руху. Проте ми обираємо шлях позитивних змін “тут і зараз”. Тернопільська громада є рушієм реформ. Ми першими виявляємо проблеми і шукаємо рішення.

В цьому процесі нам безперечно потрібна підтримка і на рівні уряду, і на рівні парламенту. Зокрема фінансові стосунки між центром та громадами мають бути чіткими і прозорими. Треба на державному рівні ухвалити належні законодавчі зміни: врегулювати правила взаємних розрахунків між громадами, усунути правові колізії, зокрема у сфері освіти та охорони здоров’я. Тоді плоди реформ кожна громада побачить швидше. Буде більша підтримка суспільства”,  – переконаний міський голова Тернополя.

Завершуючи, Сергій Надал, підкреслив, що майбутнє заможної і сильної України лежить через створення сильних і самодостатніх громад.

“Я ніколи не перестану повторювати, що Україна сильна своїми громадами. Кожен окупаційний режим намагався вибити з українця його прагнення бути відповідальним господарем, але жодному цього не вдавалося. З часів Магдебурзького права і Козацької держави, нашими основними рисами були здатність до самоорганізації і спільної дії. В цьому суть місцевого самоврядування.

Сьогодні, попри труднощі, ми рухаємося вперед. Спільно будуємо наше місто. Створюємо інструменти спільного управління громадою. Така спільна дія є основою побудови сильної та заможної України. Переконаний, так, як колись Магдебурзьке право принесло розквіт Європі, так розширення можливостей громад дасть розквіт Україні”, – підсумував Сергій Надал.

Віра СОТНИК