Четвер , 28.03.2024

Скандал у Тернополі – ЦВК припинила повноваження усього складу окружної виборчої комісії №163

Центральна виборча комісія 12 березня прийняла постанову № 534 про дострокове припинення повноважень окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №163, до якого належить місто Тернопіль. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Центральна виборча комісії на своєму засіданні розглянула окремі питання діяльності окружної виборчої комісій з виборів Президента України територіального виборчого округу №163. Член ЦВК Катерина Махніцька повідомила присутнім, що 12 березня до комісії надійшла копія постанови № 8 окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 163 від 10 березня «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО 163».

Цей документ також супроводжувався поясненнями голови комісії Миколи Крука, який вважає, що ця постанова прийнята з порушеннями Закону України «Про вибори Президента України».

Також ЦВК отримала пояснення заступника голови цієї ж комісії Євгена Цимбровського, який визнав, що у рішенні ОВК мало місце порушення квотного принципу при розподілі керівних посад у дільничних виборчих комісіях. Однак, він зазначив, що рішення приймалося за погодженням із суб’єктами подання кандидатур до складу цих комісій.

Центральна виборча комісія вивчила копію постанови №8 окружної виборчої комісії №163 та встановила, що ця комісія при формуванні дільничних виборчих комісій допустила порушення частини 11 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України», яка регламентує порядок визначення часток керівних посад (голів, заступників голів та секретарів) у дільничних виборчих комісіях для кожного суб’єкта подання кандидатур (кандидата на пост Президента).

ЦВК вказала, що ОВК №163 порушила порядок підготовки та розгляду питань на її засіданні та зокрема, всупереч закону, допустила участь довірених осіб кандидатів на пост Президента України в підготовці та прийнятті рішення виборчої комісії. Зважаючи на це, ЦВК прийшла до висновку, що окружна виборча комісія, приймаючи постанову від 10 березня 2019 року № 8 «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО 163», порушила принципи законності та заборони незаконного втручання будь-кого у виборчий процес, рівності всіх кандидатів на пост Президента України.

Таким чином, ЦВК скасувала постанову №8 окружної виборчої комісії у територіально виборчому окрузі №163 та достроково припинила повноваження усього складу ОВК. Також зобов’язала окружну виборчу комісію, після сформування її нового складу до 16 березня утворити дільничні виборчі комісії в межах ТВО №163.

Кандидатури до складу зазначеної окружної виборчої комісії мають право подавати кандидати на пост Президента України, не пізніше 24 години 14 березня через подання до ЦВК. Рішення прийняте одноголосно.

Екс-голова ОВК округу № 163 Миколи Крука в коментарі ОПОРІ сказав, що зупинив та викрив корумповану схему розподілу керівних посад в дільничних виборчих комісій.

Він вважає, що довірені особи кандидатів теж попередньо домовилися між собою відносно питання формування керівного складу ДВК, що є протизаконним. Також Микола Крук повідомив, що ця проблема може стосуватися і постанов окружних виборчих комісій інших округів, тому ЦВК має перевірити кожну комісію.

В свою чергу, колишній член виборчої комісії Петро Жук, який був обраний головуючим на засіданні ОВК округу №163 10 березня, сказав представникам ОПОРИ, що голова комісії поскаржився в ЦВК на те, що його усунули від керівництва комісією та на нього чиниться тиск.

Петро Жук додав, що сама постанова №8 не містить грубого порушення закону і комісія не вийшла за рамки закону. Він пояснив, що коли 10 березня його обрали головуючим на засіданні, то голова ОВК проголосував за це рішення та не мав заперечень. Про це, за словами Петра Жука, є відповідний відеозапис. Також, за його словами, на другий день Крук заперечив свої дії та сказав, що на нього вчинили тиск.

Петро Жук розповів ОПОРІ, що присутні на засіданні представники майже всіх суб’єктів виборчого процесу жодних заперечень щодо такого керівного складу ДВК не мали. Він вказав, що до цього часу жоден суб’єкт виборчого процесу не поскаржився, тому підставою розгляду цього питання було звернення голови комісії до ЦВК. Також він вважає, що керівництво ОВК №163 не виконало покладених на нього обов’язків.

Відповідно до частини 11 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України», кожний суб’єкт подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад у її складі. Ця частка визначається відповідно до кількості кандидатур від цього суб’єкта у відношенні до загальної кількості осіб у складі дільничних виборчих комісій.

Особа, включена до складу дільничної виборчої комісії за поданням голови окружної виборчої комісії може бути призначена на керівну посаду в цій комісії тільки у разі відсутності кандидатур на таку посаду від кандидатів на пост Президента України.

Розподіл керівних посад між суб’єктами подання в межах часток, визначених відповідно до цієї частини, визначається окружною виборчою комісією. При цьому повинна бути дотримана приблизна рівномірність територіального розподілу посад, отриманих представниками кожного суб’єкта подання.