Вівторок , 19.03.2024

У партії Рабиновича стабільно високий парламентський рейтинг, – західні соціологи

Якби президентські вибори проходили в найближчу неділю, велика частина опитаних віддала б свої голоси за Володимира Зеленського (23,1%), Петра Порошенка (14,3%), Юлію Тимошенко (14,3%) і Юрія Бойка (13,9 %).

«Опозиційна платформа – За життя» Вадима Рабиновича – серед лідерів партійних рейтингів.

Про це стало відомо з соціологічного опитування, яке провів міжнародний дослідницький центр BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія), інформує eutoday.net.

За результатами опитування, шанси на проходження в наступний склад парламенту мають такі партії: «Слуга народу» Володимира Зеленського (18,0%), «Батьківщина» Юлії Тимошенко (14,9%), «Опозиційна платформа – За життя» Вадима Рабиновича, Юрія Бойка і Віктора Медведчука (14,5%), «Блок Петра Порошенка« Солідарність»(9,1%),«Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, Дмитра Добродомова та Андрія Садового (6,1%).

У інших політичних партій рейтинги нижче – Радикальна партія Олега Ляшка (4,7%), «Свобода» (3,1%), УКРОП (1,4%).

У президентському рейтингу ситуація така. Якби президентські вибори проходили в найближчу неділю, велика частина опитаних віддала б свої голоси за Володимира Зеленського (23,1%), Петра Порошенка (14,3%), Юлію Тимошенко (14,3%) і Юрія Бойка (13,9 %).

На думку дослідників, беручи до уваги останні політичні події в Україні, де відразу п’ять кандидатів зняли свої кандидатури з виборів, результати останнього опитування дозволяють зробити наступні висновки: «В Україні є чотири реальні кандидати на проходження до другого туру президентських виборів. Невелика різниця в їх нинішньому рейтингу не дає підстав робити якісь точні припущення щодо того, хто саме стане наступним президентом чи вийде у другий тур. Протягом наступних тижнів «Велика четвірка» кандидатів залишиться без змін. У неї і надалі будуть входити Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко і Юрій Бойко».

Зняття Євгеном Мураєва своєї кандидатури на користь Олександра Вілкула мало нульовий ефект і жодним чином не збільшило рейтинг Вілкула. На думку дослідників, після попадання Мураєва до списку санкцій РФ і звинувачень у співпраці з українськими спецслужбами частина розчарованих виборців вирішила підтримати Володимира Зеленського, а інша – Юрія Бойка, який залишається чи не єдиним політиком із незаплямованою репутацією на цьому електоральному полі.

Опитування проводилося на території України міжнародним дослідницьким центром BURI-Україна (The Belgium-Ukraine Research Institute, Бельгія) в період з 11 по 12 березня 2019 року. Загальна кількість респондентів склало 2024 людини. Метод опитування – комбіновані інтерв’ю. Ймовірна похибка – 2,2%.