Четвер , 25.04.2024

У Тернополі хочуть серйозно поговорити про демонтаж пам’ятника Пушкіну

У Тернополі стартує збір пропозицій та громадське обговорення щодо доцільності демонтажу/збереження памятника Олександрові Пушкіну у Тернополі.

 

Впродовж наступних 15-ти днів усі бажаючі можуть подавати власні пропозиції та зауваження:

1. Через портал «Е-консультації з громадськістю» (залишати свої коментарі необхідно біля публікації, ідентифікувавшись через ЕЦП або Bank ID);

2. Надсилаючи пропозиції на електронну пошту presamr@gmail.com (обов’язково вказавши прізвище, ім’я та по батькові).

Довідка. Пам’ятник російському поету Олександрові Пушкіну в місті Тернополі розташований у сквері на вулиці В’ячеслава Чорновола (раніше називався «Сквер Пушкіна»). Пам’ятка монументального мистецтва місцевого значення, охоронний номер 28. Автори пам’ятника — скульптори Макар Вронський, Олексій Олійник, Олександр Скобліков, архітектор — Едуард Гронський.

5 коментарів

  1. Василишина Олена

    до м.Тернополя О.С.Пушкін не має ніякого відношення і тому я вважаю що його необхідно демонтувати або передати місту з яким повязана творчість чи біографія поета.
    Є багато відомих тернополян, які заслуговують на вшанування на теренах рідного міста, але вони не вшановані

  2. Знести чи не знести, і капка ?.
    Може пояснити людям треба, що ПУШКІН БУВ УКРАЇНОФОБ ?!

    Марина Зеленнюк:
    Пушкін – це російський скрєпний пропагандист і україноненавистик, в наш час він працював би «Кисельовим» на Раша-тудей. Вам легше від того, що він “талановито” допомагав знищувати Україну? Ось два приклади з його діяльності:
    1. У 1818-1820 роках Пушкін пише “поему Руслан і Людмила”, щоб допомогти Карамзіну М.М. будувати історичний міф про походження Московії від Русі і втягнути Київ в культурно-історичний простір Російської імперії. В той час багато поетів і письменників працювали на легітімізацію цього міфу. Безпосереднім стимулом до початку роботи над поемою став вихід в лютому 1818 року перших томів «Історії держави російської» Карамзіна, звідки Пушкін запозичив багато подробиць і імена трьох суперників Руслана (Рагдай, Ратмір і Фарлаф). Сам Карамзін у 1794 році написав казку «Ілля Муромець», а Микола Радіщев у 1801 році – поему «Альоша Попович». З того часу і до сьогоднішнього дня Російська Федерація експлуатує тему Київської Русі і богатирів для вкорінення в головах росіян, українців і білорусів ідеї про спільне походження, про «росіяни, українці і білоруси – одін народ», заради утримання України і Білорусі в зоні свого впливу, а також поширює цей міф за кордоном для легітімізації своїх територіальних претензій на території України і Білорусі в очах світової спільноти.
    2. У 1828 році в поемі “Полтава” Пушкін знеславив українського гертьмана Мазепу і оспівував Петра І, який алізною рукою українців страчував, втопив український народ в крові і загнав в рабство. В рукописі поеми є малюнок Пушкіна, де він сумлінно розвісив українських козаків на деревах.
    То в мене питання, якого біса в Україні популяризують творчість цього російського пропагандиста і україноненависника?

    Паситесь мирньіе народьі
    Вас не разбудит воли клич
    Удел ваш стон да хльіщ…
    Так міг висловитися лиш істинно російський поет. І така думка не вставлена в уста одного з героїв а висловлена від власного імені

    Як вам пророцтво мокше-ефіопа?
    “Ївґєній Анєгін” (Глава VII)
    “Лєт чріс піцсот дароґі, вєрна,
    У нас ізмєняца бізмєрна:
    Шассе Расію здєсь і тут,
    Саїдінів, пірісікут.
    Масти чуґунниї чріз води
    Шаґнут широкаю дуґой,
    Раздвінім ґори, пад вадой
    Прароїм дєрзасниї своди,
    И завідьот крішьшьоний мір
    На каждай станциї трактір.”
    Із випередженням графіка пророцтва – лише тотальний алкоголізм + наркоманія. Решту досягнень символізує керченський міст, що незабаром розвалиться. А про п’ятсот років – взагалі утопія, бо процес розпаду Московії вже запущений і остаточний її розпад – питання найближчого майбутнього.

  3. Олена Балабан

    Дякую за Вашу позицію, цілковито підтримую!

  4. Олена Балабан

    Неперевершено! Дякую, цілковито підтримую!!