П’ятниця , 29.03.2024

30 тисяч гривень штрафу і 200 годин громадських робіт отримав кривдник водія джипа

Відпрацювати 200 годин громадських робіт, заплатити  30 тис. моральної шкоди та 4 тис. 338 грн – матеріальної має водій “Москвича” водію “Nissan” за ненавмисне зламаний палець.

Чоловіки конфліктували з приводу порушення водієм “Москвича” правил дорожнього руху

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 28 лютого. Конфлікт, як випливає із матеріалів справи, трапився 6 липня 2018 року близько 22-ї години у селі Біла з приводу ненадання обвинуваченим Володимиром М., водієм “М-21412”  переваги в русі автомобілю марки “Nissan” моделі “X-TRAIL 2.5”.

В ході словесного конфлікту водій “Москвича” сів на водійське сидіння, не зачинивши дверцята, а водій “Nissan” підійшов та намагався дотягнутись до ключів, аби не дати першому поїхати до приїзду поліції. Втім водій “Москвича” різко розпочав рух, дверцята захлопнулися та вдарили по правій руці водія джипа.

У результаті цього останній отримав закритий внутрішньосуглобовий перелом проксимального кінця основної фаланги другого пальця правої кисті, який відповідно до даних “Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень», як пише у вироку, належить до тілесних ушкоджень середнього ступеня.

Вказаними діями обвинувачений  вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст.128 КК України, тобто необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження.

Сам обвинувачений вину у вчиненні інкримінованого йому злочину не визнав. Сказав, що завів авто, бо злякався водія “Nissan”, який вимагав віддати йому ключі та спробував витягнути його з авта.

Водій джипа ж розповідав, що переслідував “Москвич”, бо той спершу не надав йому дороги, і йому довелось різко загальмувати. Далі, за його словами, “Москвич” рухався обома смугами та ледь не збив жінку з дитячим візком. Окрім того, водій “Москвича”, на його думку, був п’яним. Таке твердження, щоправда, не підтвердилось здобутими у процесі досудового розслідування та дослідженими під час судового розгляду належними доказами.

Як результат судового розгляду – суд визнав винуватим водія “Москвича” у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 128 КК  та призначив йому за даним кримінальним правопорушенням покарання у виді громадських робіт на строк 200  годин.

Також суд задовольнив частково цивільний позов потерпілого – сказав стягнути на його користь 4438,48 грн матеріальної шкоди, 30000 грн – моральної.  А ще суд задовольнив цивільний позов прокурора в інтересах держави – сказав стягнути з обвинуваченого витрати на стаціонарне лікування потерпілого в сумі 2410 грн.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з часу проголошення.