Субота , 20.04.2024

Заява Тернопільського обласного виборчого штабу кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко

Центрaльнa вибoрчa кoмісія Укрaїни дoстрoкoвo припинилa пoвнoвaження всьoгo склaду ОВК №163 (м.Тернoпіль) з вибoрів президентa Укрaїни.

Таке рішення грозить зривом виборчого процесу на Тернопільщині і має політичне забарвлення.

Член ЦВК Катерина Махніцька повідомила, що 12 березня до комісії надійшла копія постанови № 8 окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 163 від 10 березня «Про утворення дільничних виборчих комісій в межах ТВО 163».

ЦВК вказала, що ОВК №163 порушила порядок підготовки та розгляду питань на її засіданні та зокрема, всупереч закону, допустила участь довірених осіб кандидатів на пост Президента України в підготовці та прийнятті рішення виборчої комісії.

Самі члени виборчої комісії та юристи наголошують, що сама постанова №8 не містить порушення закону і комісія діяла в рамки закону.

10 березня, коли члена комісії Петра Жука (представник кандидата в президенти А.Гриценка) обрали головуючим на засіданні, то голова ОВК проголосував за це рішення та не мав заперечень. Про це є відповідний відеозапис. Та вже на другий день Микола Крук (представник одного з «технічних» кандидатів діючого президента) заперечив свої дії та сказав, що на нього вчинили тиск.

Хоча, за спостереженнями представників ОВК, найбільше впливу та порад голова ОВК отримував саме від довіреної особи кандидата в президенти Петра Порошенка – Ростислава Небельського (про це також свідчать відоматеріали з засідань ОВК№163).

Варто зазначити, що як юрист, пан Небельський був присутній на засіданнях ОВК і не мав жодних застережень з приводу роботи та прийнятих рішень її членами. Так само, про порушення в роботі ОВК нічого не говорили і офіційні спостерігачі – громадські організації «Опора» та ВГО «Передові правові ініціативи».

Цікаво, що з відеотрансляції, яку проводили, так звані незалежні спостерігачі дивним чином зникли певні фрагманти з виступу довіреної особи кандидата в президенти Петра Порошенка Ростислава Небельського.

Наразі члени вже недіючої ОВК не розуміють, як їм бути далі і чому ЦВК прийняла таке кардинальне рішення. Ще більше питань виникає через те, що печатки вже роздали недіючим керівникам дільниць. А це загрожує тим, що ЦВК має всі передумови для того, щоб вибори визнати недійсними!

Тернопільський обласний штаб кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко вбачає в рішенні ЦВК, прийнятому трохи більше як за два тижні до виборів, зрежисований сценарій партії влади. Адже, такий маневр дасть можливість:

По перше, партія влада замінить неугодних їм членів ОВК, які працювали злагоджено, згідно «букви» закону, а не на користь провладного кандидата.

По друге, новий склад ОВК може просто не встигнути утворити дільничні виборчі комісії в межах ТВО №163.

Кандидатури до складу зазначеної окружної виборчої комісії мають право подавати кандидати на пост Президента України, не пізніше 24 години 14 березня через подання до ЦВК.

По трете, якщо провладний кандидата (чинний Президент) буде незадоволений своїм результатом виборів, ЦВК матиме всі передумови, щоб визнати вибори в нашій області – недійсними!

Тернопільський обласний штаб кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко закликає всіх учасників виборчого процесу, а особливо представників виборчого штабу кандидата в президенти Петра Порошенка, – припинити втручатися в роботу ОВК та ЦВК, адже це є грубим порушення чинного законодавства!

Ми просимо громадські організації, які мають статус офіційних спостерігачів за виборами в Україні – бути аполітичними та не «підігрувати» команді провладного кандидата.

Також, звертаємося до представників засобів масової інформації з проханням – бути безапеляційним, доводити до жителів області лише правдиву, незамовницьку інформацію.

Нехай переможе достойний!

Керівник Тернопільського обласного виборчого штабу кандидата в Президенти України

Юлії Тимошенко Василь Деревляний