П’ятниця , 29.03.2024

Степан Барна про чотири роки перебування на посаді: За підтримки держави в області вдалося реалізувати понад півтори тисячі проектів

Про основні здобутки та зміни, які сталися в Тернопільській області за останні чотири роки, розповів голова ТОДА Степан Барна у програмі «Актуально» на Радіо ROKS.

Він відзначив, що вперше за багато років вдалося побудувати добру команду, яка вболіває за долю Тернопілля. «Не має політичних суперечок, а є спільний інтерес щодо відстоювання інтересів області», – так охарактеризував очільник краю співпрацю із обласною радою, облдержадміністрацією, міською радою Тернополя та народними депутатами від Тернопільщини.

Ключовими кроками, які стали початком фундаментальних змін в області, голова ТОДА вважає: реформу освіти, реформу децентралізації, залучення капітальних вкладень та відновлення військової інфраструктури.

«Перший крок – децентралізація, – каже Степан Барна. – Маємо уже 49 ОТГ, де проживають 58% населення. Днями я відвідав Саранчуківську громаду Бережанського району. Мені було цікаво, які в людей враження після об’єднання. Люди дякували. Вони побачили результат, що в селі збудована амбулаторія, ремонтується дорога, перекрили школу, діє програма «Нова українська школа» тощо.

Другий крок – це залучення капітальних вкладень. У 2014 році загальна сума капвкладень складала 12,5 млн. грн., а у 2018-ому– майже мільярд гривень, не враховуючи коштів на ремонт доріг. І це дало можливість зробити багато добрих справ: завершити реконструкцію понад сотні шкіл в області, побудувати 28 футбольних полів зі штучним покриттям, почати будувати серйозні інфраструктурні об’єкти як нові школи – у Великій Березовиці Тернопільського району та Шупарці Борщівського району».

Голова облдержадміністрації наголосив, що за останні роки капіталовкладення в область зрости майже в сто разів. Завдяки цьому з’явилася можливість завершувати довгобуди, які накопичувалися з роками і ніхто на них не звертав увагу десятиліттями.

«Це басейн у Козові, Державний обласний архів, школа у Гориглядах. Ми збудували найпотужніший кардіологічний центр в Західній Україні на базі університетської лікарні. Завершуємо реставрацію пам’ятки архітектури ратуші Пінзеля в Бучачі. І такі роботи проводяться в розрізі всієї області. Загалом, за підтримки держави в області вдалося реалізувати понад півтори тисячі проектів. І це те, що сьогодні дає можливість говорити про розвиток краю», – підкреслив Степан Барна.

Третім і найважливішим кроком, вважає голова ТОДА, є відродження армії. «Я вболівав за цю ініціативу з 2014 року. І сьогодні ми маємо не тільки відродження 44-ої бригади у Тернополі, де будують ще й два гуртожитки для військовослужбовців-контрактників за стандартами НАТО, а й відновлення військових частин у Чорткові, Теребовлі та Бережанах.

Будівництво гуртожитків також триває у Чорткові та Теребовлі. Тому можна багато говорити, але відродження цих військових з’єднань – це підтвердження ефективності державної політики, спрямованої на відродження Тернопільської області та всієї України», – резюмував Степан Барна.

One comment

  1. а що там зі школою у Великій Березовиці? Ніби не чутно було про її відкриття?..