П’ятниця , 29.03.2024

Великодні обереги маленькими руками: CFG/«МРІЯ» підтримала майстер-класи з писанкарства

Неабияка цінність – зберегти традиції та нести їх крізь час і покоління, адже саме культурне надбання дає можливість пізнавати себе та історію свого народу.

Писанкарство – мистецький напрям народної творчості, який несе у собі символ світлого свята Воскресіння Господнього.  Напередодні Великодня серію майстер-класів для дітей організувала об’єднана компанія CFG/«МРІЯ», яка уже декілька років поспіль активно популяризує проект «Великодня веселка» на Західній Україні. Охопив проект Тернопільську, Хмельницьку, Івано-Франківську та Львівську області.

У рамках цьогорічної «Великодньої веселки» проходять  п’ять майстер-класів із писанкарства у західних областях України. Для компанії CFG/«МРІЯ» проект став традиційним щорічним заходом, а для навчальних закладів, які беруть участь у майстер-класах, – очікуваним дійством.

Допомагає організовувати заняття із розпису «Національна скаутська організація України – Пласт». Напередодні скаути проходять вишкіл з основ писанкарства та уже після цього вирушають разом із представниками  компанії CFG/«МРІЯ» до маленьких майстрів-аматорів. Агрокомпанія забезпечує проект розхідними матеріалами, логістикою та приємними подарунками.

«Проект «Великодня веселка» має благородну мету – залучити молодь до традицій, популяризувати українські звичаї. Ми намагаємось дати можливість дітям реалізувати себе у новому виді творчості. Уже з досвіду бачимо, що такі проекти залишають по собі трохи більше, ніж матеріальну цінність: дітям запам’ятовуються позитивні емоції, і вони із великою радістю відгукуються та запрошують приїздити з подібними заходами ще», – зазначив координатор проекту, провідний менеджер соціально-інвестиційного відділу CFG/«МРІЇ» Назарій Карпин.

Про необхідність проведення подібних навчально-мистецьких заходів розповідають і педагоги. Директор школи у с. Старий Нижбірок, що на Гусятинщинні Марія Кримська певна, що  під час таких занять діти згуртовуються та творчо розвиваються.

«Такі майстер-класи – це хороша можливість залучити молодь до традицій, народного мистецтва. Спостерігаю за своїми дітьми і щиро дивуюсь їхній умілості. Думаю, що подібні заходи стануть для нас традиційними, спробуємо організовувати у майбутньому їх самостійно», – поділилась враженнями пані Марія.

А у маленьких майстрів за кілька години клопіткої роботи виходять різнокольорові великодні обереги. Хоч змальовують зі зразків, але вкладають у візерунки свої символи. Діти обіцяють, що вони стануть частинкою їхнього великоднього кошика, а здобутим досвідом ділитимуться вдома.