Четвер , 28.03.2024

Військовий зробив аналіз роликів Порошенка та Зеленського

Мирослав Гай зробив порівняльний аналіз роликів двох кандидатів у Президенти України, що присвячені дебатам.

Ось, що він пише:

Очевидно, що на ролик Зеленського витрачено більше часу, бо багато планів, ракурсів, проходок, а це дублі.

У Петра Олексійовича все швидше і певен без багатьох дублів, бо сам ролик знято одним планом.

Набагато більше мене зацікавили меседжі і лінгвістична складова.

От основні акценти та головні слова в реченнях.

Зеленський:

Я звертаюсь до Петра Порошенко. Ви кличете на дебати. Мріяли, що я втечу. Відморожусь. Заховаюсь. Я не Ви. Я приймаю виклик. Мої умови. Чекаю на Вас тут. Дебати перед народом. Усі канали. Усі журналісти. Кандидати повинні. Довести, що немає ні алкоголіків ні наркоманів. Здоровий Президент. Ви повинні. Не маріонетка Коломойського. Не ватнік. Не малорос. Не бидло. Не клоун. Кандидат в Президенти Володимир Зеленський. Даю Вам 24 години. Думай”

Хронометраж ролика 1 хвилина 08 секунд.

Порошенко:

Володимире Олександровичу. Я радий. Ми з Вами дуже різні. Моя країна. Європейська Україна не стане на коліна. Дебати не шоу. Майбутнє країни і нації. Це не гра. Бути Президентом і Верховним Головнокомандувачем. Нести відповідальність за країну. Нести відповідальність за людей. В Україні і на міжнародному рівні. Дебати не за ради видовища. Дискусія. Стратегія. Цінності. Історичний вектор. Пріоритети. Україна довіряє долю. Закон про вибори Президента. Почитайте будь-ласка. Трансляція по всіх телеканалах. Такі правила. Але стадіон так стадіон. Чекаю на Вас, Володимире Олександровичу.

Хронометраж 1 хвилина 46 секунд.

Час двох роликів приблизно однаковий. У Президента Порошенка на 38 секунди довший.

Зеленський говорить про себе, свою образу, про масштабний виступ на стадіоні де всі побачать, що він сильний і самостійний, і не наркоман. Звертається до опонента в хамській формі, на ти, без по батькові. Зеленський в 1 хвилині звернення використовує жаргонізми, спрощенні речення. Манера агресивна, зухвала, на-смішлива, активна, стрімка.

Порошенко каже про Україну, стратегію, персональну відповідальність, цінності, пріоритети. Говорить не про себе, а про країну і її майбутнє, про обов’язки. Звертається до опонента ввічливо, по імені та по батькові. Манера спокійна, розсудлива, подача втомлена, але не млява, іронія ледь-ледь читається в кінці відео, але без хамства та переходу на особистості.

Цим людям вести міжнародні перемовини.

Певен, що Зеленському було б дуже просто говорити з ватажками в ОРДЛО але складніше з Меркель, Трампом чи Путіним. Але він близький до людей.

Порошенко досвідчений та “бачивший життя” дипломат. Він каже про нудні для мас речі, які насправді і є тим з чого складається робота Президента, державника, політика.

Для мене дебати вже відбулися. От ці два хвилинних ролика розказали чим живе і що хвилює двох кандидатів. Які акценти вони розставляють свідомо і підсвідомо. В якій манері будуть дискутувати з іноземними лідерами.

За хвилину вони розповіли все.

На довершення додаю картинку яку я позичив інтернеті. Вона підкреслює технічні аспекти виступів.