П’ятниця , 29.03.2024

В Україні починається весняний призов на строкову військову службу

З 1 квітня в Україні починається призов на строкову військову службу чоловіків до 27 років, які придатні за станом здоров’я і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

Про це йдеться в указі президента України №22/2019 від 30 січня.

Згідно з документом, весняний призов триватиме до червня цього року.

На військову службу до лав ЗСУ призиватимуться “придатні за станом здоров’я до військової служби громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу”

Термін служби в армії, згідно з законом «Про військовий обов’язок і військову службу» для юнаків, які не мають вищої освіти, становить 18 місяців, для тих, хто має ступінь спеціаліста або магістра – 12 місяців.

Попри підвищення призовного віку до 20 років, юнаки 18-19 років мають можливість за бажанням пройти службу в армії на контрактній основі.

За рішенням Кабміну від 27 березня, призову у квітні-червні підлягатимуть 18 752 громадян України, з них до ЗСУ – 9 тис. осіб, до Нацгвардії – 5 152, до Держприкордонслужби – 4 тис., до Державної спеціальної служби транспорту – 600 осіб.