Четвер , 28.03.2024

Кого на президентських виборах підтримали у Почаєві?

Перша п’ятірка кандидатів в Президенти України, яких підтримали в різних районах нашої області, виявилась практично однаковою.

Традиційно, не в останню чергу завдяки церкві Московського Патріархату, із загальної картини виділився лише Почаїв, де тертю сходинку симпатій виборців отримав відверто проросійський кандидат Юрій Бойко.

Згідно з даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії, з 3720 почаївчан, які взяли участь у голосуванні, 775 підтримали Володимира Зеленського, 628 – чинного президента Петра Порошенка, 530 – Юрія Бойка, 443 – Юлію Тимошенко, ще 304 проголосували за Анатолія Гриценка. Напрочуд високий показник голосів, як для Західної України, у Почаєві отримав також інший проросійський кандидат в президенти Олександр Вілкул – аж 304.

Як не дивно, більшість голосів за Юрія Бойка та Олександра Вілкула у Почаєві були віддані на виборчих дільницях, на яких мали змогу голосувати монахи Почаївської Лаври, Почаївського монастиря-скита та студенти Почаївської духовної семінарії УПЦ МП. Містяни, на відміну від московських попів, все ж проголосували за висуванців, які підтримують автокефалію української церкви.

Загалом, проросійських кандидатів на Тернопільщині найбільше підтримали у тих населених пунктах, де досі має сильні позиції церква Московського Патріархату. Зважаючи на прихильне ставлення чинного Президента Петра Порошенка до ПЦУ, у другому турі виборів симпатії УПЦ МП, вочевидь, отримає Володимир Зеленський. Втім, сподіватись на взаємність московським священикам не варто. Володимира Зеленського здавна пов’язують з лідером харизматичної секти «Відродження», самопроголошеним «апостолом» Володимиром Мунтяном, котрий навіть встиг знятись у всім відомому телесеріалі «Слуга народу».