Вівторок , 16.04.2024

Вогонь з труни: люди розповіли про страшну біду, що трапилася з дитиною на Тернопільщині (ФОТО, ВІДЕО)

На лікарняному ліжку забинтований хлопчина. Опечені обличчя, руки та спина. Проте такий стан Руслана Пирча, кажуть лікарі,  це щастя. На диво 10-річний хлопчик знав, що коли в будинку пожежа – треба лягти на землю. Робив це вже у напівсвідомому стані, бо коли вогонь почав пекти тіло, дим був всюди.

– Я почув високу температуру і спочатку не поняв, що робиться, а потім зрозумів, що пожежа і ліг на підлогу лицем, – розповідає Руслан Пирч.

До тями Руслана приводили у реанімаційному відділенні. Нині він почувається добре. Може сидіти і ходити, повідомляє Медіатор.

– Він отримав біля 8 % опіків тіла: на вушних раковинах, спині, кистях рук. На другий день стан хлопчика стабілізувався, зараз близький до задовільного, його перевели в хірургію, проводиться лікування, – розповідає заступник головного лікаря з хірургічної роботи ТОКДЛ Володимир Білинський.

Хлопчика доглядає тітка Наталя. Жінка у той день повернулась з-за кордону додому, аби поховати тата. Та замість підготовки до служби, застала рятувальників на подвір’ї. Розповідає, біда сталась, бо люди, які сиділи біля небіжчика забули загасити свічку.

– Люди посиділи та й забули потушити свічку, воно моментом, десь за двадцять хвилин все згоріло, дуже скоро, бо то ж домовина, ті рушники, тюлі, як-то біля мерця і все пішло по всій хаті, – розповідає тітка Наталя.

За лічені хвилини обгоріли дві кімнати. Чорні стіни, осипана штукатурка, згорілі меблі – тато Руслана пан Юрій показує наслідки.

– Полум’я було звідси, труна стояла тут, тут віночок стояв і тут, а тут завішений. Від мерця пішло вверх.

Самостійно вибратись з дитячої хлопчик не міг. Батько припускає, дитина вчаділа.

– Він як лежав так і на бік скотився, так і впав сюди. Це  буквально хвилин тридцять мене було, як вийшов, матір була вдома, чоловік біля мерця, люди ще були тут, може де відлучився воно швидко зайнялося, – розповідає тато Руслана Юрій Пирч.

Дим в хаті побачила знадвору бабуся Тамара й одразу кинулася рятувати внука.

– Я не могла проскочити, мене захопило зразу, я одразу до вікна, кажу людям бийте вікно. На ліжку почала шукати Руслана, а його нема, бачу він на підлозі, я схопила його і через вікно передала хлопцям, – розповідає бабуся Тамара Пирч.

На допомогу збіглися сусіди. Разом гасили полум’я й приводили до свідомості хлопчика.

– Тут такий шок був, покійник в хаті, а тут пожар, хай Бог милує, – сусідка Марія.

– Вся вулиця збіглася, всі рятували як могли, тут така біда сталася, – сусідка Світлана.

Пожежу, у якій постраждав хлопчик, вже розслідують правоохоронці. Кажуть, дорослі відповідатимуть за недогляд.

– Слідчі за даним фактом порушили кримінальне провадження, відомості внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань за статтею 270 частина 1 ККУ – це порушення пожежної безпеки, – начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергій Крета.

У неділю померлого таки похоронили. Нині родина взялася за відновлення будівлі. Бо незабаром Руслана випишуть з лікарні і він потребуватиме нормальних умов. У пожежі згоріло чимало добра, тож небайдужих просять про допомогу.

Картковий рахунок ПриватБанку: 4149 4991 0584 4656, Пирч Тамара Іванівна (бабуся постраждалого Руслана). Телефон Юрія Пирча (батько Руслана): 097 849 69 49.