Четвер , 28.03.2024

В Україні з 1 травня нараховують пеню за невчасну сплату комуналки

Пеня за невчасну сплату комунальних послуг складатиме до 0,01 відсотка від суми боргу за кожен день прострочки.

Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків боргу.

Українцям доведеться сплачувати пеню за несвоєчасну оплату платежів за житлово-комунальні послуги. Відповідна норма, яка міститься в новій редакції закону “Про житлово-комунальні послуги”, набула чинності у середу, 1 травня.

У разі несвоєчасного здійснення комунальних платежів споживачам доведеться платити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. При цьому загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем кінцевого терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги.

При цьому пеня не нараховуватиметься за умови заборгованості держави перед споживачем за надані пільги та субсидії, а також при заборгованості роботодавця перед споживачем із зарплати. Пеня буде нараховуватися тільки на борги, що виникли з 1 травня.

У разі непогашення заборгованості за спожиті комунальні послуги протягом 30 днів з дня отримання споживачем попередження, комунальні служби зможуть обмежити надання комунальної послуги (окрім електроенергії та газу).

За останніми даними Державної служби статистики України, заборгованість населення зі сплати за житлово-комунальні послуги на кінець лютого 2019 року становила 69,4 мільярда гривень, що на 6,8 мільярда гривень більше, ніж місяцем раніше.