Четвер , 28.03.2024

Відкритість влади: Тернопільська міська рада після консультації з громадою відмовилася від рекреаційного проекту на Набережній Ставу

Після консультацій з громадою, міська рада Тернополя прийняла рішення щодо призупинення реалізації інвестиційного проекту зі створення рекреаційно-відпочинкового комплексу на набережній Тернопільського Ставу.

Це вже звична практика дії міської ради – рішення приймаються після консультації з громадою.

Думка громади понад усе

Нагадаємо, пропонувалося спорудження комплексу, який мав включати зони відпочинку, технологічні водойми рекреаційного призначення, спортивний та дитячий ігровий майданчики, заклади громадського харчування, душові кабіни та роздягальні, шезлонги тощо.

А також елементи благоустрою, як от освітлення, декоративне озеленення, встановлення фонтанів тощо. Мова йшла про територію від спортивного комплексу «Динамо» в сторону пивзаводу «Опілля».

Після того, як у міській раді оголосили консультації з громадою, зокрема й через портал «Електронні консультації», більшість тернополян, які висловили свою думку, проти облаштування рекреаційно-відпочинкового комплексу на набережній Тернопільського ставу.

Позиція міської ради зрозуміла: якщо інвестор не може переконати громаду у добрих для неї наслідках його проекту, то такий проект не буде реалізовуватися. Всі стратегічні рішення розвитку міста у Тернополі приймаються лише після консультації міської влади з громадою. Це добрий приклад для всіх потенційних інвесторів.

Нові дерева на місці знищених варварами

А тим часом мерія продовжує облагороджувати територію парку ім. Т.Шевчека. У квітні на території парку – в районі спортивного комплексу «Динамо» -відбулося самовільне зрізання зелених насаджень породи верба, тополя та ялина. У міській раді заявили про незаконність таких дій та подали позов у Нацполіцію. Зараз йде розслідування цієї справи.

Натомість, поки поліція шукає порушників, були висаджені нові дерева, замість тих, які знищили вандали.

Також, у парку імені Шевченка демонтують чотири споруди – малі архітектурні форми, які були встановлені незаконно та самочинно. Цю територію нещодавно обстежили представники муніципальної поліції. «Муніципали» продовжують перевірку законності встановлення решти МАФів.

Нагадаємо, 31 січня 2014 року мерія Тернополя ухвалила документ «Про консультативне опитування». Саме з цього часу у нашому місті діє сервіс консультації місцевої влади з громадою. У кінці 2018 року цей сервіс був оновлений. Тепер електронні консультації відбуваються на відкритому Інтернет-порталі https://e-dem.tools/6110100000.

Відтак, у тернополян та мешканців сіл, які приєдналися до Тернополя, з’явився ще один інструмент електронної участі. І цим правом тернополяни активно користуються.

Як бачимо, у Тернополі дійсно реалізуються функції прямого народовладдя, коли в інших містах про них лише говорять.

Віра СОТНИК