Четвер , 28.03.2024

Тернопіль увійшов у ТОП-10 міст України за рейтингом прозорості влади

Transparency International Ukraine у Тернопільській міській раді презентувала рейтинг прозорості міст. За результатами 2018 року Тернопіль посів 10-те місце.

Наше місто зробило справжній прорив у запровадженні сервісів відкритості влади та прямого народовладдя, що відразу помітили експерти.

Зокрема при формуванні рейтингу оцінювались низка критеріїв у таких секторах роботи міста, як комунальні підприємства, публічні закупівлі, соціальна сфера, комунальне майно, освіта, бюджетний процес тощо.

Як повідомляють у Transparency International Ukraine, за один рік Тернопіль зробив стрибок з 31-го на 10-те місце.

Такій значній динаміці сприяла воля міського голови Тернополя Сергія Надала, депутатів міськради, а також окремі громадські ініціативи Коаліція ГО «Тернопільський центр реформ», що були втілені Тернопільською міською радою.

Експерти зокрема виділяють:

  1. Положення про бюджетні слухання.
  2. Впровадження системи Prozorro.Продажі.
  3. Зміна положення про Громадський бюджет Тернополя.

4.Методологія оцінки ефективності та прозорості роботи комунальних підприємств, яку розробляли рамках проекту ДІЙ – Тернопіль.

  1. Інтерактивна карта комунального майна, реалізована Центром громадського моніторингу та аналітики, мерією Тернополя та компанією MagneticOne
  2. Впровадження механізму надання соціальних послуг в Тернополі.

Всі ці продукти були втілені завдяки співпраці громадськості, міської влади, депутатів, виконавчого комітету, експертів та ЗМІ.

Експерти зазначають, що деякі проекти потребують вдосконалення. Але вони є прикладами того, що тільки шукаючи діалог, сідаючи за один стіл, розуміючи, що живемо в одному місті, можна отримати результат.

У свою чергу міський голова Тернополя зазначив, що запроваджуючи нові сервіси, мерія керується виключно інтересами громадян. Приємно, що наші ініціативи визнають такі авторитетні організації як Transparency International Ukraine.

«Щиро дякую колегам з Transparency International Ukraine за належну оцінку роботи Тернопільської міської ради. Відкритість, прозорість влади є головним пріоритетом у нашій діяльності. Бо це робота на громаду і для громадян. Мерія Тернополя й надалі буде запроваджувати нові сервіси електронного врядування.

Більше того, наразі ми працюємо над тим, щоб звести, синхронізувати роботу всіх електронних сервісів. Створити так званий електронний банк. Щоб будь-який мешканець міста зміг скористуватися будь-яким сервісом міської ради в режимі он-лайн», – підкреслив Сергій Надал.

Нагадаємо, за результатами незалежного експертного оцінювання бюджету на 2018 рік, Тернопіль має високий рівень прозорості бюджетного процесу та входить у ТОП-10 рейтингу серед усіх міст України.

Дослідження проводилося експертами Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!», під час якого оцінювалися всі стадії бюджетного процесу за трьома основними параметрами: відкритість бюджетної інформації, прозорість прийняття рішень та використання інноваційних практик.

Також, у 2018 році міський голова Тернополя Сергій Надал в черговий раз визнаний найвідповідальнішим та найефективнішим мером серед всіх українських міст. Авторитетне видання «Слово і діло» підтвердило, що на сьогодні максимальний рівень виконання запевнень серед усіх мерів саме у Сергія Надала. Мер Тернополя виконав 61% своїх зобов’язань.

Варто зауважити, що міжнародні та вітчизняні експерти не лише визначають відкритість та прозорість роботи мерії Тернополя, але й позитивну економічну та інвестиційну динаміку.

Журнал fDi Intelligence (Ефдіай Інтелідженс), який видається британською компанією The Financial Times, визнав Тернопіль кращим у рейтингу Європейських міст за показниками економічної ефективності.

Аналітична агенція «Євро-Рейтинг» віддала Тернополю першу позицію інвестиційної ефективності міст України. Тернопіль посів найвищу сходинку рейтингу, випереджаючи навіть Київ.

Нещодавно Національне рейтингове агентство «ІВІ-рейтинг» вже вкотре підтвердило високий рівень інвестиційної привабливості Тернополя (рівень invA).

Віра СОТНИК