Четвер , 28.03.2024

Алекс Ліссітса: “Україну потрібно заразити “вірусом підприємництва”

17 липня, Тернопільщину відвідав президент асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”, генеральний директор аграрної компанії ІМК Алекс Ліссітса.

Під час зустрічі із представниками регіональних засобів інформації він розповів про основні аграрні тенденції в країні та відповів на одне із найактуальніших запитань: як підняти рівень життя людей у селах.

“Останнім часом побутує думка, що за минулі роки у галузі сільського господарства практично нічого не зроблено. Та й загалом село перебує на межі виживання. Передусім під час нашої зустрічі хотів би розвіяти цей міф. Адже за останні п’ять років у сфері с/г ми зробили значний ривок у всіх напрямках. Сьогодні ж бачимо, що українське господарство не лише виграло від європейських тенденцій, а й почало розвиватися в новому форматі”, – розпочав розмову пан Ліссітса.

Однак експерт заявляє, що такі якісні зміни в аграрному секторі відбулися не просто так. Цьому передувала титанічна робота різноманітних міністерств.

“Очевидним є той факт, що ми отримали від підписання Угоди про зону вільної торгівлі набагато більше, ніж втратили. Тож варто зробити висновок – те, що зроблено за останні три роки українським Урядом не можна ділити на нуль. Ривок зроблений і кількісний, і якісний. Взяти б хоча б той факт, що Україна викинула з китайського ринку Америку по експорту сої та кукурудзи”.

Попри усі ці позитивні зрушення є одна пересторога, каже бізнесмен. Важливо, щоб усі ці кантракти, домовленості виконувалися й надалі.

“Тому, як бізнесмен, хочу донести свою думку. Певна річ, нові обличчя у владі – це добре. Однак не менш важливо залишити тих людей, котрі уже провели чималу роботу, а головне – знають що і як робити і куди йти”.

Під час зустрічі говорили й реформу Децентралізації та віддачу повноважень на місцях. Пан Ліссітса каже, зараз важливо, щоб ці зміни не припинялися, адже тільки після її запровадження жителі багатьох сіл країни відчули таки значне покращення. У селах покращується інфраструктура, роблять дороги, покращується окість надання освітніх, медичних послуг тощо.

“Селянам потрібні були конкренті дії. Ці дії зробив Прем’єр-міінстр Володимир Гройсман, запровадивши реформу Децентралізації. Спершу вона викликала шквал непорозумінь, критики. А сьогодні? Отг по всій країні в десятки разів збільшили надходження у місцеві бюджети, ремонтують дороги, проводять освітлення… Людям стало жити легше. Тому вкрай важливо продовжувати втілювати цю реформу і в жодному разі не перекреслювати здобутки. Аже у нас ще є майже 25% сіл, котрі ще не об’єдналися у громади і ще є дуже багато питань щодо правового поля діяльності громад”.

Під час розмови про аграний сектор, нові технології, інвестиційну привабливість громад, не могли оминути тему освіти. Бізнесмен переконує сьогодні вкрай необхідно здійснити реформу вищої та професійної освіти.

“Я як голова ради з питань аграрнох освіти при Мінстерстві освіти і науки України переконаний, що потрібно робити рішучі зміни і вищих та професійно-технічних навчальних закладах країни. Ми від “Українського клубу аграрного бізнесу” розпочали нову цікаву програму, яку назвали “Агрокебети”. У рамках якої об’єднаємо найкращі аграрні світові практики. Спершу вона буде запроваджена в одному виші. Надалі вийдемо на інші регіони, зокрема шукаємо партнерів і серед навчальних закладів Тернопільщини”.

Окрім цього під час зустрічі говорили про конкретне майбутнє аграрного бізнесу та виклики, що перед ним стоять, глобальні тренди на ринку та шанси вітчизняних аграріїв.

Наприкінці журналісти поцікавилися в успішного бізнесмена, аграрія, громадського чому він вирішив піти у політику, на що отримали чітку аргументовану відповідь:

«Відколи я повернувся в Україну з Німеччини, було безліч запрошень піти в політику, я намагався їх уникати, але зараз чую багато розмов про те, що «ми хочемо все забути, з нуля почати».

Мені здається, що все те, що було зроблено за останні три роки командою Гройсмана в Уряді України – це величезна робота. Була проведена величезна робота як в стимулюванні експорту, так і в децентралізації та, за великим рахунком, у земельних відносинах. Велика робота була проведена у реформі освіти, медицини.

Цього не можна забувати, це потрібно продовжувати. І це продовження має робити команда професіоналів, яка не буде сидіти в парламенті два роки, як на лавці і вчитися – що робити і які кнопки натискати. Ця команда має прийти і завтра продовжити реформи, які вже були початі.

«Українська стратегія Гройсмана» пропонує продовжити розпочату роботу. Це означає, що, за великим рахунком, потрібно продовжити підтримку фермерства. На це були виділені кошти у бюджеті, потрібно удосконалювати механізми їх розподілу. Абсолютно правильно були виділені кошти для підтримки українських виробників машинобудування.

Я сам скептично до цього ставився три роки тому, коли програма була започаткована, але зараз я аплодую і кажу, що це – класна програма, бо дуже багато українських виробників отримали доступ до кінцевого клієнта, а клієнт, тобто сільгоспвиробник має зараз можливість залучати без проблем, без якоїсь корупції кошти для купівлі цієї техніки. Як на мене, цю стратегію потрібно продовжувати».

Бізнесмен розповів і про власні враження від Тернопільщини. Заявив, що тут мешкають ініціативні, креативні люди, котрі легко погоджуються відкривати нові сфери бізнесу, охоче відкривають для себе щось нове і цікаве.

“Вважаю, що для кращого і економічно стабільного майбутнього всю Україну потрібно заразити “вірусом підприємництва”. Але зі свого боку Уряд має гарантувати підтримку малому та середньому бізнесу”.