П’ятниця , 29.03.2024

Микола Томенко: “Систему ЗНО потрібно реформувати”

Систему зовнішнього незалежного оцінювання потрібно реформувати.

Про це, перебуваючи у Тернополі, заявив відомий політичний та громадський діяч, представник “Громадянської позиції” Микола Томенко.

“Батьки, які мають гроші, наймають для своїх дітей репетиторів з трьох-чотирьох предметів. Для вступу у вищий навчальний заклад діти готують суто цих три-чотири предмети і так виходить, що школа у старших класах їм не потрібна. Так бути не повинно. Система ЗНО зараз потребує реформування”. – заявив політик.

За словами Микола Томенка, у міністерстві освіти вважають, що зі ЗНО все гаразд, однак це трохи не так.

“Якщо хтось починає говорити про реформування зовнішнього незалежного оцінювання, то його відразу готові проголосити ворогом реформ. Кажуть, що у цьому питанні все гаразд, і нічого чіпати не потрібно. Перепрошую, але я свого часу, будучи віце-прем’єром з гуманітарних питань, якраз і запускав в Україні цю систему ЗНО спільно з Ніколаєнком, який на той час був міністром освіти. Минуло чимало часу, ми зараз бачимо що дає позитивний результат, а що ні і тому потрібно внести певні корективи, щоб зробити ЗНО більш якіснішим і ефективнішим”. – пояснив Томенко.

Представник команди “Громадянської позиції” також виступив за збільшення бюджетних місць у вищих навчальних закладах та зниження вартості платного навчання у вишах.

“Сьогодні активно тиражується ідея про те, що у нас забагато людей з вищою освітою. Подається це під тим приводом, що потрібно більше готувати людей робітничих спеціальностей. Цієї думки дотримуються ті, хто зараз при владі. Цю ідею також підхоплюють так звані нові політики, які ідуть на вибори і мають шанси потрапити у владу.

Але що тут поганого в тому, що у нас багато людей з вищою освітою? У багатьох країнах Європи теж високий показник людей з вищою освітою. Я нічого страшного не бачу в тому, що людина після закінчення вишу не працює за спеціальністю. Бо вища освіта – це також відповідний рівень грамотності, вихованості, культури. А для розвитку країни такі речі дуже важливі”. – зазначив Томенко.

На його думку, в галузі освіти влада діє неправильно, зменшуючи кількість бюджетних місць та запроваджуючи захмарні тарифи на платну форму навчання.

“Сьогодні у сусідніх країнах навчальні заклади переорієнтовуються на українського студента і створюють усі необхідні умови для навчання нашої молоді. А ми мовчки спостерігаємо. Треба задуматися над цим і зробити правильні висновки, щоб усі охочі могли здобувати освіту вдома, в Україні”. – зазначив Микола Томенко.

Читайте також:
Микола Томенко: “Сьогодні всі йдуть у владу по приколу. А ми налаштовані на серйозну роботу”