П’ятниця , 29.03.2024

Новому президенту необхідний професійний та дієвий прем’єр – ним має стати Юлія Тимошенко

Виборчий 2019 рік має завершитися в липні, бо час міжвладдя надто розтягнувся. В світі лунають розмови про можливу кризу в економіці, а в Україні продовжуються військові дії на сході.

Країна не може чекати до жовтня і повинна якнайшвидше обрати новий парламент, який утворить коаліцію реальних справ, здатну забезпечити конкретний результат. Фактично, парламентські вибори є виборами Прем’єр-міністра, який зможе підняти економіку.

І якщо навіть на мить уявити, що Україна – це велика родина, то Президент завжди сприймається в українській побутовій традиції як «батько», голова сім’ї, захисник, а прем’єр – як мати, що забезпечує комфортне життя, піклується про добробут. І надзвичайно важливо, щоби президент та прем’єр дотримувались стратегічно однакових поглядів на реалізацію курсу змін.

Наразі перед країною стоять декілька серйозних викликів. По-перше, антикорупційне очищення влади. По-друге, зміна хибного економічного курсу. По-третє, відновлення територіальної цілісності держави та зміцнення безпеки і оборони.

Очевидно, з цими викликами самостійно новообраний президент Зеленський не впорається. Навіть набравши в команду молодих і завзятих людей, сподіватись на швидке «одужання» не доводиться. Потрібні також досвідчені менеджери дії, які глибоко розуміються на конкретних сферах економічного життя та соціальної політики.

Єдине, що відрізняє команду Зеленського від команди Тимошенко – так це те, що перша – більш молода та несистемна і рветься у вир змін, в той час коли друга – це також молода, але вже досвідчена і перевірена роботою в уряді та парламентських баталіях з відстоювання таких важливих питань для людей, як тарифи, земля, захист інтересів освітян, селян, пенсіонерів та інших.

Консолідація цих команд дає шанс на реалізацію розробленою найкращими фахівцями країни на чолі з Юлією Тимошенко програми «Нового курсу», яка має стати ядром для нової коаліції у Верховній Раді.

Саме Тимошенко на посаді прем’єра може дати швидкий та очікуваний результат – скасування корупційних податків, зменшення тиску на підприємців, зниження тарифів, перерахунок пенсій. Це найперші кроки, які можна реалізувати в перші 100 днів нового уряду. І вони цілком реальні.

Взяти лише за приклад болюче тарифне питання. Адже саме депутатська та експертна команда Тимошенко добилась рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, що тарифи підвищили незаконно. На це пішло 2 роки і 8 місяців роботи в опозиції.

Якби Тимошенко вже завтра стала прем’єром, не складно спрогнозувати з якою швидкістю вона ліквідує завищені тарифи. А опалювальний сезон вже не за горами і зволікати з оновленням енергетичної політики не варто.

Олег Постернак, керівник Центру політичної розвідки

 

ДУМКА НАРОДУ

Мені подобається, що Юлія Тимошенко готова підставити плече молодому президентові. Досить уже нам боротьби всіх з усіма, інакше можна втратити останнє.

Якщо Тимошенко одного разу зуміла підняти доходи населення, у мене немає сумніву, що зуміє це повторити зараз. На жаль,  обмаль часу, щоб змінити ситуацію в країні. Тому єдина надія, що після парламентських виборів Юлія Тимошенко, з її колосальним управлінським досвідом стане прем’єр-міністром. Всілякі інші кандидатури можуть або повернути  колишні корупційні схеми, або загрожують дефолтами та кризами. Тому я однозначно підтримуватиму «Батьківщину».

Віра Музичук, Полтавська область