Четвер , 28.03.2024

У Тернополі під час безкоштовного тестування виявлено два випадки гепатиту С

Пройти безкоштовне експрес-тестування на наявність вірусу гепатиту С мали можливість 13 липня усі бажаючі тернополяни.

Швидке тестувaння нa нaявність ВГС здійснювала пaцієнтськa оргaнізaція хворих HCV (вірусним гепaтитом С), ГО “ІСКРA НAДІЇ”.

Підтримав ініціативу заступник міського голови Тернополя, кaндидaт у нaродні депутaт Укрaїни від об’єднaних сил нaціонaлістів Леонід Бицюрa. 

За чотири години тестування пройшли кілька десятків тернополян. У двох з них виявлено гепатит С, інформує TopNews.

“По суті врятовано два життя, бо тепер люди розпочнуть лікування”, – зазначає медсестра, волонтерка Майя.

Тихою епідемією називають експерти широку розповсюдженість гепатиту С через його безсимптомний перебіг. Близько 5% українців інфіковані вірусом гепатиту С. Фактично це 2 млн людей. Багато з них навіть не знають про свій статус. Щорічно майже у 6 тисяч людей виявляють гепатит. Офіційно в Україні зареєстровано майже 53 тис. хворих. Багато людей не стають на чергу і не реєструються, бо не вірять, що їм допоможуть.

“Здоров’я українців під загрозою, – зазначає Леонід Бицюра. –  У боротьбі з гепатитом С нам потрібно  перейняти досвід Грузії. Ще у 2015-му майже 8% мешканців цієї країни були носіями гепатит С. Проте вже у 2018-му показники виліковуваності становили 98% і недугу було майже викорінено з країни”.

Чимало тернополян дуже схвально відгукуються про експрес-тестування. Зазвичай ми мало приділяємо уваги власному здоров’ю і звертаємось до лікаря тоді, коли болить, але часто виявляється надто пізно…