Вівторок , 19.03.2024

Звідки пішла назва «Гальба пива»: Пивні традиції українських лемків

На Тернопільщині вже вдвадцяте прозвучали «Дзвони Лемківщини».

Це на Ватряному полі в урочищі Бичова Монастирищини 2-4 серпня гості з різних куточків України і навіть з-за кордону гуляли на Всеукраїнському фестивалі лемківської культури, до проведення якого знову долучилася корпорація «Опілля».

Лемківська гальба

Однією з важливих традицій лемків є культура споживання пива та традиції пивоваріння.

Для прикладу мало хто знає, але відоме на західній України слово «гальба» завдячує своїй відомості саме лемках.

Слово гальба є похідним з німецької мови. На мові оригіналу гальба – це 1/3 літри або місткість на 1/3 літри. Саме найзахідніша частина української нації – лемки, вперше перейняли це слово. Але на відміну від німців лемківська гальба означала ємність місткістю пів літри. І використовувалася виключно для пива.

У ХVIII та ХІХ століттях на західній Україні слово гальба використовувалася лише як «лемківська гальба». І означала кухоль пива, ємністю півлітра. Навіть було поширена приказка: «Лемко не лемко без лемківської гальби».

І вже в кінці ХІХ століття слово гальба стала частиною так званої батярської гвари (особливого діалекту) Львова, Тернополя та інших міст західної України. Зрозуміло, що сам термін принесли у великі міста лемки, які приїздили сюди на тимчасову роботу або переселялися на постійне проживання.

Хоча згодом у батярській гварі гальба використовувалася окремо, кожен лемко знає, що є справжня лемківська гальба на пів літри, а є проста німецька гальба на 1/3 літри.

«Опілля» і лемківські традиції

Корпорація «Опілля» не лише підтримує фестиваль, а й докладає максимум зусиль для поширення лемківської культури по всій Україні.

Одним з напрямків такої політики є виготовлення продукції на основі старовинних лемківських рецептів. Так ще у 2018 році член оргкомітету фестивалю «Дзвони Лемківщини» Лариса Сорока запропонувала «Опіллю співпрацю».

Так вона заявила, що співпраця між оргкомітетом фестивалю та корпорацією «Опілля» буде продовжуватися й надалі. У тому числі планується виготовлення й нового продукту на основі лемківського рецепту.

«Продукція «Опілля» – хороша. І ми запропонуємо їм виготовлення продукції, яка пов’язана з лемківською тематикою. В нас є хороший напій – киселиця. Думаю, що технологи могли би розробити її промисловий рецепт», – заявила Лариса Сорока

Так що не виключено, що скоро під маркою «Опілля» українці зможуть спробувати напій на основі лемківського рецепту. Все більше українців будуть дізнаватися про унікальну культуру українських лемків.

One comment

  1. Киселиця не напій, а їжа. Це перше блюдо.