Четвер , 28.03.2024

Двох нардепів від “Слуги народу” спіймали на кнопкодавстві (ВІДЕО)

Активісти зафіксували на відео як народні депутати від партії “Слуга народу” Сергій Литвиненко та Олена Копанчук кнопкодавили за своїх колег під час голосування у Верховній Раді.

Сергій Литвиненко (ліворуч) голосував за свого колегу – Олександра Скічка

Про це повідомляє zaxid.net з посиланням на інформацію руху “Чесно”.

Зазначається, що Литвиненко кнопкодавив іще 3 вересня, однак факт став відомим лише 11 вересня. У повідомленні вказано, що це сталося на ранковому засіданні Верховної Ради під час голосування за внесення змін до Конституції щодо уповноважених Верховної Ради.

Активісти руху “Чесно” заявляють, що Литвиненко кнопкодавив за іншого депутата від “Слуги народу” – Олександра Скічка. Обличчя нардепа-порушника на відео не видно, але судячи із схеми розміщення фракцій у груп у сесійній залі Верховної Ради 9-го скликання, місце кнопкодава закріплене за Сергієм Литвиненком, а депутат праворуч від нього, який був відсутній – Олександр Скічко.

Пізніше стало відомо, що активісти “Чесно” спіймали на неособистому голосуванні ще одну депутатку від “Слуги народу” – Олену Копанчук. Вона кнопкодавила 11 вересня під час голосування за законопроект про внесення змін до Закону про будівельні норми.

Судячи з відео, Копанчук натиснула на кнопку сусіда праворуч – мажоритарника “Слуги народу” з Волині (округ №20) В’ячеслава Рубльова. У результатах голосування зазначено, що обидва нардепи проголосували “за”.

Варто нагадати, що 10 вересня активісти спіймали на кнопкодавстві ще одного народного обранця: депутат-мажоритарник з Донецької області Олександр Ковальов тиснув кнопку ні місці іншого мажоритарника з Донецької області – Максима Єфімова.

Кнопкодавство Литвиненка та Копанчук представники “Слуги народу” поки що не прокоментували, проте екс-голова партії і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вже прокоментував інцидент з Ковальовим, назвавши його неприпустимим, і пообіцявши, що таке явище стане “неможливим після прийняття необхідних законів”.

Ймовірно, йдеться про зміни до Конституції України, якими буде закріплено підстави для втрати депутатського мандата через прогули за не персональне голосування, які Володимир Зеленський обіцяв внести на розгляд народних депутатів.

Сергій Литвиненко обирався в одномандатному виборчому окрузі №156 на Рівненщині від партії “Слуга народу” на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року.

Олена Копанчук – мажоритарниця від “Слуги народу”, що обиралася на окрузі №189 на Хмельниччині.