Четвер , 28.03.2024

Українці знайшли заміну Польщі: зарплати пристойні

Польські садівники відзначають дефіцит робочих рук через масовий відтік українців, які за минулі 20 років зробили Польщу одним зі світових лідерів садівництва. Українські заробітчани все частіше почали віддавати перевагу Німеччині, в якій вища заробітна плата, – пише Антикор.

Сайт seeds.org.ua з посиланням на дані EastFruit повідомляє, що відтік українських працівників з Польщі до Німеччини активний уже тепер, але може збільшитися з початку наступного року. Це пов’язане з тим, що в Німеччині заплановане підвищення квот на тимчасове працевлаштування для робітників з країн, які не є членами Євросоюзу.

Головна причина відтоку з Польщі українських заробітчан, які працюють у садах і на полях, – вища заробітна плата в Німеччині.

Крім того, українці почали віддавати перевагу Німеччину через вищий рівень безпеки: вони впевнені в сумлінності німецьких роботодавців.

Також популярні причини вибору на користь Німеччини – комфортні умови для проживання і «щадний» графік роботи.

Польські виробники ягід і фруктів серйозно занепокоєні через ймовірну велику нестачу робочих рук наступного року, яка загрожує їм збитками. Адже багато українців воліють залишатися працювати на батьківщині.

Уже на сьогоднішній день місячна заробітна плата (без податків і витрачених на проживання та харчування коштів) садового працівника в провідних українських господарствах в середньому становить 600-700 євро. А подальше зростання зарплат з метою стимулювання роботи в Україні призведе до падіння позицій польських фруктів на світовому ринку.

Тому дедалі більше польських власників садів шукають працівників серед жителів країн Центральної Азії: таджиків, узбеків, киргизів. Нерідко беруть на роботу і в’єтнамців.

Джерело: “Голос”.