П’ятниця , 29.03.2024

Хто проти нового парку «Ювілейний» в Тернополі?

Через суд зупинили закладення одного з найбільших парків Тернополя

Реалізація одного з наймасштабніших паркових проектів Тернополя опинилася під загрозою через ухвалу Господарського суду Тернопільської області від 16 серпня цього року підписаного суддею Шумським Іваном Петровичем.

Ухвала зупиняє рішення рішення Тернопільської міської ради від 05 жовтня 2018 №7/28/145 “Про створення рекреаційної зони (парку) за адресою вул Київська-Тарнавського”.

Сам парк міг стати одним з найкращих прикладів спільної роботи місцевого самоврядування, виконкому та громади міста Тернополя. Адже ініціатива про закладення нового парку надійшла через систему електронних петицій. Влітку цього року відбулася  презентація проектів, поданих на відкритий архітектурний конкурс на кращий ескізний проект нового міського парку.

Загальна площа мала складати 10,5 га. Парк планували розмістити на території мікрорайону №14 обмеженому вулицями Генерала М. Тарнавського, вул. Володимира Великого, вул. М. Липницького та вул. Київською. Ухваленню рішення передувало громадське обговорення проекту за допомогою системи електронних консультацій. І ось, коли було зроблено усі необхідні приготування для початку робіт, судовим рішенням заблоковано озеленення міста.

Хто стоїть за цим питанням насправді?

Формальним позивачем виступило садівниче товариство робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської з.д. За позовом проти міської ради та виконкому, котрі розпочали підготовчі роботи із закладення нового парку, виступили члени товариства, яким ще у 1960-х надали землю в оренду.

Варто зауважити, що міська рада виділила взамін іншу ділянку, де члени товариства могли проводити садівниче господарство. Тобто логічних підстав для протесту у членів товариства не було. Адже вони отримали землю взамін.

Цілком очевидним є те, що за спиною садівників можуть стояти більш потужні гравці, які мають свій бізнесовий інтерес. Адже земля, яку виділили під парк, вже багато років була ласим шматком, за який боролися окремі тернопільські забудовники. Найбільш скандальний період протистояння припав на 2007-2008 рік, за каденції попереднього міського голови, коли землю в різний спосіб пробували передати під забудову.

Ймовірно, що через судові інстанції будуть спроби блокувати будь-які рішення про облаштування парку міським виконкомом. Адже після виконання робіт значно важче виділити землю у парковій зоні. А до часу, поки парк не закладено, можна спробувати у судовому порядку допомогти “приватизувати” землю фізичним особам, у яких потім її викуплять “потрібні” структури. Очевидно, що такого сценарію і домагаються ті, хто стоять за позивачами.

Між тим варто відзначити і рішучість команди міського голови Сергія Надала, котра стала чи не найбільшим борцем за зелені насадження у місті.

В мерії Тернополя затвердили проектну документацію «Схема озеленення міста». Згідно з цим проектом у Тернополі планують створити 11 нових територій зелених насаджень. Загальна площа ДОДАТКОВОГО озеленення міста буде становити майже 59 гектарів.

Загалом же за словами міського голови у планах до 40 % Тернополя зробити зеленими. Для цього регулярно проводять акції з озеленення. Зокрема лише цього року було висаджено близько 4000 дерев. Тож, очевидно, що місто продовжить активну боротьбу за паркові зони.