П’ятниця , 19.04.2024

Що впливає на якість зерна

Розширення ринків продажу українського зерна відбувається протягом декількох десятиріч.

Розширення ринків продажу українського зерна відбувається протягом декількох десятиріч. Вітчизняний виробник зернових культур зацікавлений у виході на зовнішній ринок, тому вимушений використовувати якісні та сучасні лабораторні прилади для оцінки якості зернових. Провідна компанія з постачання високоякісного та точного обладнання для лабораторій http://analit-pribor.com.ua/ дає поради виробникам для покращення якості продукції.

Основні фактори впливу на якість зернових

Безумовно, на якість продукції впливає ставлення виробника на кожному з етапів виробництва. Від моменту посіву до реалізації культури спливає чимало часу. Базова основа якісного урожаю — це посівний матеріал, але і він не може гарантувати якість на фінальному етапі. Фактор погодних умов також не слід ігнорувати, тому що саме його контролювати практично неможливо.

Задля успішної реалізації урожаю необхідно забезпечити обробку зернової маси. А саме — очищення від шкідливих мікроорганізмів та сторонніх рослинних домішок. Також дуже важливим є організація правильного процесу зберігання урожаю тощо.

Посівний матеріал як база для якісного урожаю

Чисте та велике доброякісне насіння закладає основу для якісного урожаю. Це і є носієм основних властивостей майбутнього насіння. Досвідчені господарі намагаються використовувати посівний матеріал з максимально схожими властивостями, що стосуються енергії зростання.

Також важливо недопущення до посіву карантинного матеріалу та некондиції, яка не може відповідати державним стандартам. Посівний матеріал відповідної якості забезпечить також зниження рівня ураженості культури шкідниками та сорними рослинами.

Погода та обробка

На жаль, ми не можемо контролювати погодні умови, в яких вирощується культура. Так, рясні дощі або посуха можуть сильно зашкодити дозріванню урожаю. З усім тим досить часто фіксується збільшення кількості зерна у дощові роки, але його якість може сильно відрізнятись від норми в гірший бік.

Якісна обробка зерна забезпечить тривале зберігання без втрати властивостей та якості урожаю. Обробка зерна не простий процес, який охоплює очищення від шкідливих домішок, сушіння та якісне вентилювання. Також важливо правильно сформувати партії зерна. Перед сушінням зерно зазвичай ретельно очищують від зеленої маси, аби не допустити зайвих витрат в процесі сушіння.

Таким чином, після вдалої професійної обробки зерна кожний господар має змогу отримати урожай, який відповідає вітчизняним та світовим критеріям якості.