П’ятниця , 19.04.2024

Людину “прив’яжуть” до банку, як до сімейного лікаря: з 5 листопада валюту зможуть купувати не всі

Далеко не всі українці зможуть скористатися дозволом Нацбанку на купівлю іноземної валюти і банківських металів без обмеження.

Увечері 29 жовтня регулятор повідомив про скасування з 5 листопада 2019 роки обмеження купівлі валютою в рамках 150 тис. грн. Поки воно діє як для покупок в касах, так і в інтернеті, повідомляє Страна.ua.

“Обмеження щодо фінансового моніторингу на суми понад 150 тис. грн ніхто не відміняв. Простіше стане купити валюту після її продажу за гривню. Але для всіх інших великих покупок доведеться доводити походження грошей”, – прокоментував ситуацію директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

За чинним законодавством, людина не повинна пояснювати походження своїх грошей для фінансових операцій до 150 тис. рн. Але як тільки цю суму перевищать — потрібно буде документами довести, звідки взялася велика сума. Тільки після цього можна буде купити валюту.

“Причому, не вистачить одного тільки документу, що людина продала квартиру або машину, і на цю суму хоче зараз придбати долари. Потрібно буде надати довідку з банку”, – пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Спокійно купувати валюту без обмежень зможуть ті, хто давно обслуговується в банку і робив там операції на великі суми.

“Звичайно, якщо людина не перший рік обслуговується в банку і у неї відбувались часті переводи великої суми грошей, то фінансисти навряд чи стануть задавати додаткові питання. Якщо суми співставні: звичайно, студент, у якого на рахунку не було більше кількох тисяч гривень, не зможе без питань купити мільйон доларів. Новим клієнтам банків доведеться проходити тотальні перевірки і доводити походження коштів. По суті людину прив’язують до одного банку на довгий час (щоб не давати постійно пояснення різним структурам) “, – зауважив Невмержицький.

На валютний ринок і курс гривні зняття обмежень для населення поки ніяк не вплине.