П’ятниця , 29.03.2024

Жінка подала в суд на священника за розголошення тайни сповіді

Парафіянка Свято-Покровського жіночого монастиря УПЦ МП в Києві подала в суд на священника, який, за твердженням позивачки, розголосив поліцейським таємницю її сповіді, що охороняється в Україні законом. Позивачка вимагала компенсації завданої їй моральної шкоди на суму 200 тисяч гривень.

Як з’ясувалося під час судового засідання, справа почалася в 2017 році, коли позивачка написала кілька заяв на священника в поліцію звинувачуючи його в чаклунстві. Жінка стверджувала, що клірик монастиря наводить на неї вроки, “підкладає голки”. «Я схудла, чоловік пішов, а діти постійно хворіють», – поскаржилася поліцейським жінка.

В ході поліцейської перевірки священник зізнався, що прихожанку знає, але вона – з дивацтвами. «Розповіла, що бачить, як по монастирю чорти з хвостами бігають», – йдеться у письмовому поясненні о. Василя.

Це, на думку киянки, і є розголошенням Таємниці сповіді. Крім “приниження честі і гідності”, вона побачила в цьому і “удар по репутації”, оскільки позивачка працює заступником директора комерційної фірми, у якій є контрагенти в різних областях України.

Суд уважно вивчив обставини справи, в тому числі довідки позивачки від психіатра, що на обліку вона не перебуває, і прийшов до висновку: доказів заподіяння моральної шкоди недостатньо.

«Відповідач не поширював недостовірну інформацію, а вона була отримана співробітниками правоохоронних органів в процесі виконання покладених на них обов’язків – поліцейські перевіряли заяву позивача про вчинення кримінального злочину», – вирішив суд.

Джерело: “Великий Київ”.