Четвер , 28.03.2024

Контррозвідка СБУ вивела уродженця Тернопільщини на підконтрольну українській владі територію

Контррозвідка СБУ вивела на підконтрольну українській владі територію цінного свідка злочинів спецпідрозділу так званого «МДБ ДНР».

Служба безпеки України провела спецоперацію і вивела з тимчасово окупованої території Донеччини колишнього представника так званого «Центру спеціальних операцій МДБ ДНР».

Ця структура була створена спецслужбами РФ і повністю ними контролюється.

Чоловік став свідком злочинів терористів, зокрема незаконного утримання і тортур полонених військовослужбовців Збройних Сил України, а також протиправної діяльності російських спецслужб. Згодом він виявив готовність залишити ОРДО для надання українським контррозвідникам цієї інформації. Проведена перевірка підтвердила, що колишній учасник незаконних збройних формувань не брав безпосередньої участі у бойових діях, не вчиняв інших тяжких та особливо тяжких злочинів.

Суд, який врахував надану інформацію та допомогу слідству, звільнив його від кримінальної відповідальності. СБУ нагадує, що особа, крім організатора і керівника терористичної групи чи терористичної організації, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину, звільняється від кримінальної відповідальності.