Четвер , 28.03.2024

Курс долара може побити новий рекорд: аналітики озвучили прогнози

В Україні вартість долара б’є всі рекорди. Вперше з моменту, як Нацбанк перестав вручну встановлювати вартість валюти, гривня тримається в межах вузького коридору в 24–25 грн/$. 

І хоча з початком опалювального сезону ситуація на валютному ринку повинна була змінитися, вже в жовтні гривня знову може перейти до чергового максимуму.

Про те, чого чекати українцям від курсу долара, повідомляє OBOZREVATEL.

Стабільний тиждень і дешевий долар

Курс долара до 20 жовтня перебуватиме близько вже звичної позначки в 24,4–24,5 грн/$. З одного боку на руку дешевого долара зіграли довгі вихідні. Традиційно в цей період українці продають валюту для того, щоб компенсувати витрати. З урахуванням позитивного настрою на ринку, аналітики впевнені – сюрпризів чекати не варто.

Що може позитивно вплинути на курс гривні:

  • марафон Зеленського може зняти напругу в суспільстві;
  • Кабмін планує провести активну фазу переговорів з МВФ;
  • через тривалі вихідні українці активніше продають валюту.

Ще один плюс, відзначає керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин, пресмарафон президента Володимира Зеленського. Це може зняти певну напруженість у суспільстві. А чим стабільніша політична ситуація, тим легше спрогнозувати ринок і планувати покупку/продаж валюти.

“Ймовірно, на позитиві від цієї звістки гривня найближчим часом продовжить зберігати свою стабільність і буде торгуватися поблизу позначки 24,4 гривні за долар”, – відзначає Шевчишин.

Як і раніше, серед головних ризиків – пауза у співпраці з МВФ. Українські міністри вже в найближчі дні повинні перейти до активної фази переговорного процесу з Фондом. Будь–який позитивний сигнал від інвесторів може стати ревальваційним фактором.

Тільки за минулі сім днів долар знизився до гривні на всіх сегментах валютного ринку на 0,1–1,4%, відзначає старший аналітик “Альпарі” Вадим Іосуб. “При цьому спред між середньою покупкою і продажем скоротився з 2,1% до 1,4% за рахунок більш швидкого зниження курсу продажу в порівнянні з покупкою. Це свідчить про стабілізацію сектора готівкової валюти в порівнянні з мініпанікою, яка панувала тиждень тому, коли курси продажу валюти було відверто задерті “, – розповідає Шевчишин.

“Це свідчить про стабілізацію сектора готівкової валюти в порівнянні з мініпанікою, яка панувала тиждень тому”, – відзначає Шевчишин.

Експерт озвучує досить позитивні прогнози для української валюти. За його оцінками, долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 24,5 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 24,4/24,7 грн.

При цьому Іосуб зазначає: вже незабаром коридор звузиться і наблизиться до нижньої позначки. Тобто долар буде продавати за ціною від 24 до 24,5 грн/$.

Чому долар впливає на всіх

Вартість валюти відображається на всіх українцях, навіть якщо вони не бувають за кордоном і жодного разу в житті не тримали в руках купюри із зображенням американських президентів.

Нерухомість. Весь вторинний ринок нерухомості закріплений в доларах. І хоча за законом угоди можна проводити тільки в гривні, продавці спочатку називають цінник у валюті. Для прикладу, квартиру за $30 тисяч в квітні минулого року можна було купити за 840 тисяч гривень, а зараз – всього за 735 тисяч. Економія складе 105 тисячі гривень.

Імпорт. Приблизно п’ята частина споживчого кошика українця – імпортна продукція. Миючі засоби, фрукти, овочі, борошняні вироби і навіть сало купують за кордоном. І витрачають на це долари, тому і ціни відображаються у валюті. Ревальвація дозволяє знижувати ціни в магазинах. Отже, така тенденція також дозволяє знизити загальний рівень інфляції в країні.

Авто. Також фактично весь авторинок зафіксований у валюті. Машини привозять з–за кордону, тому і продають їх в прив’язки до долара.

Бензин. До 85% світлих нафтопродуктів Україна купує за долари, і тому від курсу залежать і ціни на бензин на українських АЗС. Слідом за бензином змінитися може і вартість транспортування, її також закладають в кінцеві цінники. Так, якщо курс долара знижується на 10 копійок, то вартість бензину повинна зменшитися на 7 копійок.

Правда, продавці часто не поспішають коригувати цінники. По–перше, запас “міцності” становить близько двох тижнів. За цей час закінчиться паливо, куплене ще при старому курсі. По–друге, для бізнесу більш низький курс долара дає можливість заробити на продажах бензину більше.