Четвер , 25.04.2024

Скільки українські артисти заробили на парламентських виборах

Українські артисти традиційно підтримували політичні партії та мажоритарників на парламентських виборах. Рух “Чесно” підрахував, скільки політики заплатили зіркам.

“Українські політики під час виборчої кампанії пішли двома шляхами: хтось платив гроші безпосередньо виконавцям, оформленим як СПД, а деякі – через різні концертні агентства. У другому випадку, якщо за кандидата агітували кілька різних співаків, із загальної сплаченої суми неможливо дізнатися, скільки саме отримав той чи інший артист”, – говориться у публікації.

Співак Павло Зібров кілька разів виступав на підтримку кандидата-мажоритарника Анатолія Гунька з 209-го округу (Чернігівська область). Зібров одержав із виборчого фонду Гунька 30 тис. грн.

Висуванець “Слуги народу” Олексій Кузнєцов з округу №106 на Луганщині запрошував до виборців Тіну Кароль та Олега Скрипку. Кароль одержала за концерт 138 тис. грн., а Скрипка – 55 тис. Кузнєцов став народним депутатом.

Кандидат від “Слуги народу” у 107-му окрузі Олександр Сорокін теж заплатив Кароль 138 тис. грн., але йому з депутатством не пощастило.

Активним був кандидат Антон Яценко, якого знову обрали нардепом. У свій округ він неодноразово запрошував різних виконавців: Олега Винника, Ольгу Полякову, Ольгу Цибульську, Дзідзьо, кавер-групи STAR-BAND і Komixy, гурт НеАнгели, Тінь сонця, Debosh, Selfy. У звіті кандидата зазначено, що на організацію цих заходів він витратив всього 5,3 млн грн.

Партія Українська стратегія Гройсмана використовувала концерти під час виборчої агітації: за неї співали співачка Андріана, Ірина Федишин, “Друга ріка”, “ТіК” і Пан Карпо. Згідно з даними в системі Prozorro, “Чесно” підрахувало, що “Друга ріка”, “ТіК” та Ірина Федишин заробили на цих концертах не менше 1,9 млн грн.

Нинішній лідер Аграрної партії України Михайло Поплавський напередодні виборів їздив в тур українськими містами з Олегом Винником. Поплавський разом з Винником відвідали не менше 10 міст. У звіті партії зазначено, що на їх концерти там витратили 5,2 млн грн.