П’ятниця , 29.03.2024

В Україні розробили нову церемонію похорону військовослужбовців

Днями у Києві відбулася репетиція церемонії поховання загиблого бійця.

похорон військового

Із початком російсько-української війни цей процес був сумішшю радянського статуту та місцевих релігійних традицій.

Досі загиблих ховали за радянськими традиціями. Тепер в офіційній церемонії будуть задіяні священнослужителі різних конфесій та релігій, повідомляє РІСУ.

Нову церемонію запровадять до кінця цього року. Додамо, що рідні можуть відмовитися від офіційного ритуалу.

“Ми вивчили статути Армії УНР, традиції вшанування полеглих козаків і старшин, проаналізували ритуали армій США, Ізраїлю, Польщі, Туреччини й Бельгії. І розробили концепцію українського військового поховального ритуалу”, — розповідає Павло Подобєд, начальник відділу обліку і збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті.

За його словами, церемонія поділена на частини — військову та релігійну. У ній задіяні прапороносна група, салютна група, чатові, сурмач, барабанщик, керує всім офіцер-розпорядник.

У церкві чи іншому місці відбувається громадська панахида, служба Божа. Потім віко закривають, труну обгортають державним прапором і виносять до катафалка під музику сурми і барабанний дріб. Тут і на цвинтарі попереду труни несуть прапор, хрест, портрет загиблого. На кладовищі прапор розгортають над труною.

У цей момент лунає перший із трьох салютних залпів. Водночас сурмач виконує мелодію “Шана”. Державний прапор офіцер-розпорядник скла­дає і передає родичам на зберігання. Потім відбувається релігійна частина церемонії.

У місцевих військових гарнізонах створять ритуальні групи. Буде залучено органи місцевого самоврядування та національної поліції.

За новим ритуалом хоронитимуть  військовослужбовців, які загинули під час бойових дій в АТО-ООС, ветеранів цієї війни, які демобілізувалися і померли вже після цього, борців за незалежність України із лав УПА, ОУН, Карпатської Січі, військовослужбовців, що брали участь у миротворчих операціях.

Передбачено і повний військовий поховальний ритуал, який застосовуватимуть під час поховання Героя України та повного кавалера ордена Богдана Хмельницького тощо. Він більш урочистий: труну з полеглим мають везти на лафеті гармати (замість катафалка), поховання супроводжуватиме військовий оркестр, а в салютній команді й почесній варті буде більше стрільців.