Вівторок , 16.04.2024

З яких джерел біля Тернополя не можна пити воду

Фахівці перевірили якість популярної питної води за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками. Досліджувалась вода з джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району. Дослідження проводили фахівцф ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

За результатами лабораторних досліджень якість питної води за санітарно – мікробіологічними показниками не відповідає вимогам лише із природнього джерела с.Смиківці (виділені загальні коліформні бактерії 4,2 КУО в 100,0 см. куб. при нормі – не більше 1 КУО/ см. куб. згідно вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»).

З метою попередження виникнення гострих кишкових інфекцій рекомендуємо вживати таку воду лише після кип’ятіння!

За санітарно-хімічними та санітарно-паразитологічними показниками вода питна із 5- ти природніх джерел Тернопільського району відповідає нормативним вимогам.

Звертаємо увагу, що показники якості питної води із природніх джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів техногенного та природнього характеру (санітарно-хімічні та санітарно-мікробіологічні показники можуть коливатися інколи протягом одного тижня), що робить її непридатною для споживання людиною і може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій бактеріальної та вірусної етіології, а також ряду інфекційних захворювань.

Оцінити якість та безпечність питної води можна шляхом проведення лабораторних досліджень в ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13.

Контактний телефон: відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень – (0352) 25-24-15.

Підготувала: лікар з загальної гігієни відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Христина ЧЕРНОМИЗ.