Четвер , 28.03.2024

П’ять етапів забезпечення доступного тепла і гарячої води у Тернополі

Європейські експерти стверджують — доступне тепло за доступним тарифом можливе лише за умови ефективного використання енергоресурсів.

Тернопіль, опалення

Ми зібрали основні етапи, які проходить Тернопіль до повністю енергоефективного міста:

  1. Починаючи з 2010 року Тернопіль провів повний аудит системи теплопостачання та за підтримки провідних міжнародних фахівців з Європи та США створив План дій зі сталого енергетичного розвитку. Це документ покроково визначив, що потрібно зробити, щоб місто споживало менше газу, гаряча вода подавалася цілодобово, а в оселях було тепло та затишно.
  2. Згідно затвердженого плану дій для модернізації застарілого та енергозатратного обладнання (котлів, насосів та інженерних мереж) залучено більше 1,2 млрд грн. Загалом планується залучити майже 3 млрд грн. Вжиті заходи дозволили скоротити споживання газу теплокомуненерго в сукупності майже на 17 %, а електроенергії — на 15 %. У конкретних цифрах — це майже 17 млн.м3 газу і майже 3000 Мвт год. Одним з ключових кроків до цілодобового постачання гарячої води стало завершення реконструкції котельні на Лесі Українки, де були замінені котли, встановлено нові насоси, замінено усі усі теплотраси на Східному масиві, що дозволить вже цього року забезпечити цілодобове постачання гарячої води та підвищити якість надання тепла. Загальна інвестиція у реконструкцію склала 2 млн 150 тис Євро. Котельна споживатиме на третину менше газу, що має позитивно відбитися на тарифах для населення.
  3. Відбувається перехід від чотирьохтрубної системи теплопостачання на двотрубну. Це дозволяє практично удвічі зменшити протяжність теплотрас, котрі раніше були основним джерело втрати тепла. Паралельно встановлюють теплові лічильники у складі ІТП. На сьогодні кероване управління теплоносієм вже дає економію для споживачів 30-35% навіть на фоні зростання тарифів.
  4. Відбувається термомодернізація житлового фонду. Для популяризації заходів з енергоефективності, міською радою прийнята Програма термомодернізації будівель на умовах співфінансування, коли 70 % за утеплення фасадів будівель сплачує міський бюджет і 30 % мешканці самого будинку. В рамках програми утеплюють фасади, замінюють вікна, зменшують втрати тепла, а отже і рахунки за комунальні послуги. У у більшості країн Європи подібні програми реалізовувалися лише за підтримки держави. Тернопіль у цьому плані унікальний приклад, де місцеве самоврядування і громада йдуть попереду державних програм у питаннях забезпечення енергоефективності житла.
  5. Впровадження системи віддаленого керування і моніторингу процесу теплопостачання (SCADA) у поєднанні з установкою ІТП дозволить запровадити систему спостереження за роботою теплових мереж з центрального диспетчерського пункту в режимі реального часу та із врахуванням погодних умов. SCADA допоможе виявляти втрати тепла і оперативно усувати їх.

Головна мета усіх цих заходів — забезпечити тернополян вже у ближчій перспективі цілодобовою гарячою водою та надійним теплопостачанням тепла за доступною ціною.