Вівторок , 19.03.2024

Тернопільські “слуги народу” одноголосно проголосували за ринок землі

13 листопада, Верховна Рада підтримала у першому читанні за основу законопроект  про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Він передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.

Відповідне рішення підтримали 240 народних депутатів, переважно депутати з фракції “Слуга народу”.

Цікаво, що усі п’ятеро “слуг народу”, які у парламенті представляють Тернопільщину, одноголосно підтримали цей суперечливий законопроект.

Мажоритарники Андрій Богданець, Ігор Василів та Володимир Гевко проголосували за це рішення.
Також “за” проголосували і тернополяни Людмила Марченко та Іван Калаур, які пройшли у Раду за партійним списком “Слуги народу”.

Народні депутати Микола Люшняк та Іван Чайківський, які пройшли по мажоритарних округах Тернопільщини, як самовисуванці, утрималися під час голосування за законопроект про ринок землі.

Цікаво, що для прикладу, народні обранці із сусідньої Івано-Франківщини виявилися менш прихильними до питання продажу землі – відразу троє прикарпатських “слуг народу” не підтримали цей законопроект.

Нагадаємо, згідно з прийнятим рішенням, купити державну і комунальну землю можна буде на публічних прозорих торгах.

Іноземці не зможуть купувати землю до 2024 року, але для них є винятки.

Аграрні підприємства, власниками чи кінцевими бенефіціаріями яких є іноземці та які працюють в Україні понад 3 роки і орендують землю, після того, як закон набуде чинності, зможуть цю землю купити. При цьому, як нинішні орендарі, вони, згідно із цим же законом, матимуть переважне право на купівлі землі.