Вівторок , 23.04.2024

Трійка кращих лютневих звитяг «Шахтаря» у єврокубках

Лише три тижні залишилося до матчів 1/16 Ліги Європи. Донецький «Шахтар» на цій стадії зіграє з португальською «Бенфікою», причому першу гру проведе вдома.

Шахтар Тоттенхем

Лютневі етапи єврокубків для наших команд прийнято вважати дуже важкою стадією. По-перше, чемпіонат України все ще перебуває в полоні двомісячної паузи, а тренувальні передсезонні спаринги з офіційними матчами, звісно, не порівняти.

Отож, гравці наших команд далекі від оптимального тонусу. По-друге, наші суперники, як правило, навпаки перебувають у гарних кондиціях, адже їх сезони в розпалі і команди виходять на найвищий рівень гри.

Ну, а третя причина — як не банально це звучить, але на стадії плей-офф вже немає слабких колективів, і навіть команди з нетопових чемпіонатів, які дісталися цієї стадії, можуть дати справжній бій нашим клубам.

Донецький «Шахтар» у лютому грає дуже нестабільно. Він 12 разів сходився з суперниками в останній місяць зими, з них шість разів йшов далі та стільки ж поступався. Ми виділили три двобої «Шахтаря» на стадії 1/16 фіналу Ліги Європи, коли він перший матч грав удома.

14.02.2007 р. «Шахтар» — «Нансі» (Франція) — 1:1, 1:0.

Перший матч «Шахтар» зіграв у Донецьку, і при великій ігровій перевазі ледь не зазнав поразки. 25000 глядачів, які вщент забили тоді ще РСК «Олімпійський», стали свідками того, як новобранець французької команди Марк-Антуан Фортюн за 10 хвилин до фінального свистка відкрив рахунок. Однак, на щастя, на 84-ій хвилині Даріо Срна звів матч до нічиєї.

У грі-відповіді французи відстоювали нульову нічию, яка виводила їх до наступного етапу. Та долю двобою вирішив гол Фернандіньо на 70-ій хвилині.

«Шахтар» вийшов до 1/8 фіналу, а далі була пам’ятна феєрія з «Севільєю» — гол воротаря Палопа на останніх секундах та виліт у додатковий час. То була команда Матузалема, Фернандіньо, Тимощука і Жадсона, якій все ще бракувало досвіду.

19.02.2009 р. «Шахтар» — «Тоттенхем» (Англія) — 2:0, 1:1.

Через два роки після двобою з «Нансі» донецький гранд був значно потужнішою силою. В лінії півзахисту команда зміцнилася Ілсіньо та Вілліаном, а в нападі «феєрили» Луїс Адріано та Євген Селезньов. Саме український нападник відкрив рахунок на 79-ій хвилині гри з «Тоттенхемом», а за дві хвилини до фінального свистка Жадсон зробив подорож до Англії досить комфортною для «Шахтаря».

Англійці, щоправда, намагалися відігратися у матчі-відповіді. Джовані дос Сантос відкрив рахунок на 55-ій хвилині, але розвинути цей успіх не вдалося. А на 86-ій хвилині Фернандіньо з передачі Жадсона ще й вирівняв рахунок.

То був старт одного з найуспішніших років «Шахтаря». Далі гірники пройшли московський ЦСКА, французький «Марсель» та київське «Динамо», а у фіналі перемогли німецький «Вердер» і здобули останній в історії Кубок УЄФА.

18.02.2016 р. «Шахтар» — «Шальке» — 0:0, 3:0.

Чотири роки тому «Шахтар» востаннє пройшов у єврокубках лютневу стадію і навіть дістався півфіналу Ліги Європи. А розпочалося все з безбарвної нічиєї у Львові з «Шальке». Та матч-відповідь був справжньою феєрією — Марлос, Феррейра та Коваленко не дали засумніватися в тому, хто господар на полі в Гельзенкірхені. Той склад «Шахтаря» дуже схожий на сьогоднішній (відсутні лише Срна, Ракицький та Феррейра), але минули вже чотири роки, і вони нещадні для вікових лідерів гірників…

Читайте також:
11 цікавих фактів про донецький “Шахтар”