П’ятниця , 29.03.2024

Випив? За кермо не сідай!

Численні дослідження, які проводилися в багатьох країнах світу, неодноразово доводили, що алкоголь має значний вплив на організм людини.

Навіть маленькі дози хмільних напоїв здатні притупити реакцію, завадити логічному мисленню чи точним розрахункам. Тому вживання алкоголю не припустиме для цілої низки професій, у числі яких, наприклад, авіадиспетчери чи керівники залізничного руху.

Трагічні наслідки алкоголю і щодо автоаварій. За статистикою, кількість аварій в Україні, в яких винуватцем, прямим чи дотичним, був алкоголю наближається до 90%.

Однак в деяких країнах світу на водіння авто в стані легкого алкогольного сп’яніння дивляться крізь пальці. Так, наприклад, у Великобританії та на мальтійському острові допустимий вміст алкогольних складових у організмі водія складає 0,8 проміле, що еквівалентно кільком бокалам пива або суттєвій дозі чогось міцнішого.

Мова, щоправда, йде про розвинуті європейські країни, де суворо дотримуються законів та правил, де штрафи за перевищення норми алкоголю складають величенькі суми. Так, крім Англії дозволена норма у 0,5 проміле або більше діє також у Німеччині, Австрії, Франції, Швейцарії, Іспанії, Голландії, Італії та цілій низці інших країн Північної та Західної Європи.

Однак, не дай, Боже, там перевищити навіть такі, скажімо так, просторі для планів на вечір, межі. Штрафи доходять до тисяч євро. У Великобританії, наприклад, ви змушені будете сплатити до 7000 євро, у Німеччині – до 3000 євро, а у Франції, якщо перевищення понад 0,8 проміле, то штраф складе 4500 євро, а якщо водій у такому стані ще й скоїв ДТП, то його гаманець схудне… на 30 тисяч євро. У скандинавських країнах з вас вирахують еквівалент кількох днів вашого заробітку.

У пост-соціалістичних країнах борються з нетверезими водіями наразі жорсткими нормами. Так, у чотирьох сусідніх з нами країнах – Словаччині, Чехії, Угорщині та Румунії взагалі не можна вживати алкоголь і навіть 0,1 проміле в крові там вважається порушенням. У інших сусідів, як і в Україні, діє поблажливіша, але досить жорстка норма у 0,2 проміле.

Та на кількість ДТП, на жаль, вона поки жодного впливу не має…